Predviđa se povećanje broja održivih junikorna

by Vesna Lapčić

Autor: Lela Saković

Termin “junikorn” ili jednorog za brzorastuća kapitalno intenzivna startap preduzeća prvi je upotrebio 2013. američki investitor u startapove u ranoj fazi – “poslovni anđeo” Ajlen Li. On je tako “krstio” startapove vredne milijardu dolara i više, koji imaju potencijal da još rastu ali bez izlaska na berze.

Prema listi BC Insights u martu prošle godine širom sveta bilo je 1.066 jednoroga, a među njima je bilo 31 koji se mogu nazvati zelenim. Zeleni i održivi jednorozi dobili su i najviše sredstava u Evropi – u njih je investirano čak 24 odsto ukupno uloženog novca u ova brzorastuća preduzeća. Trenutno, na svakih 100 jednoroga tri su održiva, ali postoje predviđanja da će već tokom ove godine investitori koji ulažu u održiva preduzeća načiniti novih hiljadu održivih jednoroga, smatra konsultantska kuća Opinno iz Silicijumske doline.

Izveštaj vlade UK kaže da je polovina najvrednijih tehnoloških startapova u zemlji bila fokusirana na zelenu ekonomiju: u 2021, ovi jednorozi su prikupili dve milijarde funti investicija, što je povećanje od 300 miliona funti u odnosu na 2020. godinu.

Čak sedam od 31 održivog junikorna nalazi se u Evropi (ili 22,5 odsto). Svi oni dele zajedničke karakteristike: rade u transportnom, energetskom ili poljoprivrednom sektoru, i cilj im je da ublaže emisiju CO2.

Najnoviji stratap koji je u Evropi proglašen jednorogom je Volocopter, koji obezbeđuje elektični vazdušni saobraćaj – avio-taksi, koji je prvo “taksiranje” obavio u Parizu. Reč je o nemačkoj kompaniji, koja planira da ovu uslugu komercijalno ponudi putnicima tokom Olimpijskih igara 2024. godine.

Zanimljive su još i nemačka kompanija Tier Mobility i švedska VOI, koje slede filozofiju gradova bez dima i buke, a zapažena među investitorima je i nemačka Enpal sa sedištem u Berlinu koja planira da napravi “najveću obnovljivu zajednicu na kontinentu” tako što iznajmljuje opremu za dobijanje solarne energije kod kuće: solarni sistem, jedinice za skladištenje, i tačke za punjenje kod kuće.

TOP 6 održivih junikorna u 2022.

Ola Electric Mobility je indijski startap osnovan 2019. godine koji sada vredi pet milijardi dolara. Proizvodi električne dvotočkaše i iznajmljuje ih za međugradski transport. Startovala je sa 882 miliona dolara koje je u nju uložilo 19 investitora.

Farmers Business Network je od 2014. godine narasla na četiri milijarde dolara, sa početnim kapitalom od 760 miliona dolara dobijenih od 24 investitora. Ovo je poslovna mreža koja povezuje farmere sa drugim farmerima, i sa investitorima u poljoprivrednu proizvodnju.

Redwood Materials je američka firma osnovana 2017. sa 792 miliona dolara dobijenih od 13 investitora. Sadašnja vrednost je 3,7 milijardi dolara. Bavi se reciklažom baterija i proizvodnjom električnih bicikala i održivih materijala za lance snabdevanja u cirkularnoj ekonomiji.

Grove Collaborative je takođe američka firma osnovana 2016. godine sa 453 miliona dolara od strane 27 investitora. Danas vredi 1,23 milijarde dolara. Reč je o platformi za e-maloprodaju prirodnih proizvoda za dom i negu.

Rubicon postoji od 2008, kada je u njegovo osnivanje 27 investitora uložilo 341 milion dolara. Danas ova američka firma vredi 1,07 milijardi dolara. Reč je o pametnom softveru za otpad i reciklažu koji pomaže preduzećima da uštede vreme i smanje deponije.

Nature’s Fynd je američka firma koja proizvodi nutricionističke veganske proteine od mikroorganizama, i njena vrednost je milijardu dolara. U ovaj američki startap osnovan 2012, 17 investitora uložilo je 508 miliona dolara.

Izvor: Edicija „Moć održivog poslovanja“. 

Related Posts