Kako najlakše doći do rešenja Katastra – pet korisnih saveta

by Vesna Lapčić

Autor: Saša Radosavljev, Senior Associate Milosevic Law Firm

Jedna od novina u važećem Zakonu o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova („Službeni glasnik RS“, br. 15/2020) („Zakon) jeste jedinstveno elektronsko sanduče, koje se registruje otvaranjem naloga na Portalu eUprava, a u koje Katastar dostavlja svoje rešenje registrovanom vlasniku sandučeta.

Najpre, treba napomenuti da Katastar dostavlja rešenje putem jedinstvenog elektronskog sandučeta u predmetima koji su pokrenuti ispravom koja je putem e-šaltera dostavljena Katastru od strane javnog beležnika, javnog izvršitelja, suda, organa javne uprave ili stranke.

KAKO DA BEZBEDNO KORISTITE KARTICE U INOSTRANSTVU?

Kako to izgleda na primeru iz prakse?

Nakon što su Prodavac i Kupac zaključili Ugovor o kupoprodaji nepokretnosti („Ugovor“) pred javnim beležnikom, javni beležnik Ugovor prosleđuje nadležnom Katastru na sprovođenje.

Katastar po prijemu Ugovora formira predmet i nakon sprovedenog postupka donosi rešenje koje dostavlja u jedinstveno elektronsko sanduče Prodavca, odnosno Kupca.

Ukoliko Prodavac odnosno Kupac nema jedinstveno elektronsko sanduče, Katastar će rešenje u štampanom obliku poslati preporučenom poštom na adresu Prodavca odnosno Kupca, putem poštanskog operatora.

KAKO PREPOZNATI I PRIJAVITI ZLOSTAVLJANJE NA RADNOM MESTU?

U nastavku navodimo pet korisnih saveta kako bi Prodavac i Kupac na najlakši način došli do rešenja i upoznali se sa njegovom sadržinom:

  1. Katastar će, bez obzira da li je rešenje poslao (i) u jedinstveno elektronsko sanduče ili (ii) poštom na adresu Prodavca i Kupca, isto oglasiti i na elektronskoj oglasnoj tabli Republičkog geodetskog zavoda.

 

  1. Prodavac i Kupac mogu putem linka http://oglasnatabla.rgz.gov.rs/ pristupiti elektronskoj oglasnoj tabli i unosom broja predmeta preuzeti rešenje Katastra.

 

  1. Broj predmeta je javno dostupan podatak koji Prodavac i Kupac mogu pronaći putem linka https://katastar.rgz.gov.rs/eKatastarPublic/PublicAccess.aspx i unosom podataka o nepokretnosti koja je predmet kupoprodaje.

 

  1. Preuzimanje rešenja putem elektronske oglasne table se ne smatra dostavom rešenja u smislu Zakona. S obzirom na to da u našem primeru Prodavac i Kupac nemaju jedinstveno elektronsko sanduče, dostava rešenja će se smatrati izvršenom nakon 30 dana od objavljivanja rešenja na elektronskoj oglasnoj tabli Republičkog geodetskog zavoda.

 

  1. Ukoliko na elektronskoj oglasnoj tabli nema objavljenog rešenja u vezi sa ugovorom o kupoprodaji, to znači da ga Katastar još uvek nije doneo. U toj situaciji, Prodavac i Kupac odlaskom na link https://servisi.rgz.gov.rs/ezakazivanje/, unosom broja predmeta i odabirom postupajućeg Katastra mogu proveriti u kojoj fazi se nalazi njihov predmet.

 

 

 

Related Posts