Pet miliona evra za inovativne organizacije

by Vesna Lapčić

Sa budžetom od približno 5 miliona evra,  tokom 2021 godine, odvijaće se brojne aktivnosti programa RIS EIT Manufacturing zajednice u 18 zemalja koje ispunjavaju uslove. Ove aktivnosti pokrivaju sva tri stuba  “Trougla znanja“: obrazovne aktivnosti koje stimulišu učenike kako bi bila osigurana kvalifikovana buduća radna snaga, kao i ustanove za obuku i prenos znanja kako bi bio smanjen jaz između proizvodne industrije i akademske zajednice; inovativne aktivnosti za podršku inovativnim rešenjima poreklom iz zemalja koje ispunjavaju uslove, kroz koje je omogućen razvoj i otvaranje novih radnih mesta; podrška lokalnim novoosnovanim startap kompanijama  i MSP.

Industrijska proizvodnja je temelj globalnog prosperiteta i ključna je za ekonomsku, socijalnu i ekološku održivost Evrope. Više od 2 miliona proizvodnih kompanija obezbeđuje više od 32 miliona radnih mesta na kontinentu. Povećanje otpornosti evropske industrije važno je radi održavanja zdrave evropske ekonomije i povećanja konkurentnosti na globalnom nivou.

Program RIS 2021 je dizajniran da pomogne pojedincima i kompanijama, obuhvatajući mala i srednja preduzeća (MSP), startap-e i scaleup-e, korporacije, organizacije za istraživanje i razvoj, kao i univerzitete kako bi više doprineli evropskom inovacionom eko-sistemu sa novim rešenjima i proizvodnim idejama poreklom iz država kandidata EU i pridruženih zemalja asocijacije Horizon Europe, koje, prema merenju Evropskog Inovacionog Pregleda, potpadaju u kategoriju zemalja sa skromnim i srednjim inovacijama. EIT Manufacturing je inovaciona zajednica koju podržava Evropski Institut za Inovacije i Tehnologiju (EIT), telo Evropske unije.

„EIT-ov RIS program  je osmišljen da pruži ciljanu podršku velikom broju  zemalja i regiona u Evropi, jačajući njihov inovacioni kapacitet, povećavajući broj talentovanih inovatora i pospešujući integraciju u aktivnosti Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju. Uzbuđeni smo što ćemo u proizvodnoj industriji dobiti nove tržišne igrače sa velikim potencijalom kao i regionalne aktere koji će se pridružiti najvećem evropskom inovacionom eko-sistemu i tako doprineti povećanju broja inovacija širom Evrope“, rekao je Luke Incorvaja, strateg u Evropskom institutu za inovacije i tehnologiju.

„Geografski opseg programa RIS važan je kako za EIT Manufacturing zajednicu tako i za celokupnu evropsku industrijsku proizvodnju. Mnogi poznati evropski proizvođači, često lideri globalnog tržišta, zavise od dobavljača, kooperanata i kreatora proizvodnih rešenja koji imaju sedište u ovim zemljama“, rekao je Dr Konstantinos Georgoulias, direktor programa RIS u EIT Manufacturing-a, zaduženog za saradnju sa Evropskom unijom.

Otvoreni poziv u 2021 godini

Ove godine postoje četiri inicijative iz RIS portfelja EIT Manufacturing-a, gde se potencijalni kandidati mogu prijaviti odmah ili u bliskoj budućnosti: EIT Jumpstarter, Evolucija rezultata istraživanja u proizvodnji, Leaders i BoostUp! RIS takmičenje. Više informacija o mogućnostima učešća možete pronaći na web stranici EIT Manufacturing.

Inicijativa EIT Jumpstarter namenjena je pojedincima/timovima iz zemalja EIT RIS programa koji imaju inovativne ideje, ali im je potrebna pomoć́ u realizaciji. Program pruža smernice eminentnih stručnjaka sa iskustvom u validaciji novih ideja koji dodatno mogu da pomognu u kreiranju poslovnog modela. Kandidati se mogu prijaviti do 30. aprila, a obuka počinje u junu i trajaće do novembra. Tokom ovog perioda, biće održano nekoliko treninga i mentorskih sesija za odabrane timove.

Za mala i srednja preduzeća, univerzitete i RTO-ove koji žele da svoje inovativne projekte lansiraju na tržište, EIT Manufacturing je postavio Evoluciju rezultata istraživanja u proizvodnji. Program ubrzava lansiranje inovativnih projekata na tržište umrežavanjem i finansijskom podrškom u uspostavljanju proizvoda ili usluge spremnih za tržište. U okviru programa, odabrani timovi će morati da završe svoj prototip i testiraju ih u stvarnom tržišnom okruženju.

Timovi ili kompanije iz zemalja koje ispunjavaju uslove za učešće u EIT programu RIS pozvani su da predaju svoje inovativne predloge i učestvuju u BoostUp RIS 2021 takmičenju. Događaj predstavlja vrhunske proizvodne inovacije i nove tehnologije u Evropi. Takmičenje će biti održano u okviru “Dana proizvodnje“ čiji je pokrovitelj kompanija EIT Manufacturing u okviru jednog od najvećeg stratup sajma u Evropi – ViennaUP’21 koji će biti održan 11. i 12. maja. U okviru ovog događaja, finalisti BoostUp-a! RIS 2021 takmičenja predstaviće svoje ideje i rešenja, a najbolji će osvojiti vredne nagrade i namenske pakete usluga podrške tima specijalizovanog za osmišljavanje poslovnih rešenja u okviru EIT Manufacturing zajednice. Više informacija o BoostUp! RIS 2021 možete pronaći ovde.

Dodatne informacije

Evropski Institut za Inovacije i Tehnologiju (EIT) jača evropsku sposobnost za inovacije pruža rešenja za goruće globalne izazove kroz negovanjem preduzetničkih talenata za stvaranje održivog rasta i kvalifikovanih radnih mesta u Evropi. EIT je telo Evropske unije koje je sastavni deo organizacije Horizon Europe, kao i u okviru programa EU za istraživanje i inovacije. Institut podržava razvoj dinamičnih pan evropskih partnerstava – EIT zajednica znanja i inovacija – među vodećim kompanijama, istraživačkim laboratorijama i univerzitetima.

EIT Manufacturing zajednicu podržava Evropski Institut za Inovacije i Tehnologiju (EIT), telo Evropske unije. To je jedna od osam inovacionih zajednica u okviru EIT-a. Ostali su EIT Climate-KIC, EIT Digital, EIT Food, EIT , EIT InnoEnergy, EIT Raw Materials i EIT Urban Mobility. Glavni cilj EIT Manufacturing-a je da okupi zainteresovane strane fokusirane na zajedničku proizvodnju u inovacionim ekosistemima koji dodaju jedinstvenu vrednost evropskim proizvodima, procesima i uslugama, kao i da podstiču stvaranje globalno konkurentne i održive proizvodnje. EIT Manufacturing okuplja više od 65 organizacija (univerziteti, istraživački instituti i preduzeća), uključujući i Atos, Avio Aero, CEA – Komisija za atomsku energiju i alternativne energije, Univerzitet za tehnologiju Chalmers, Comau, tehnički univerzitet u Pragu, ESI Group, Festo, Fives Group, Fraunhofer Gesellschaft, INESC TEC, Institut Jozef Stefan, Magna, MONDRAGON, Politecnico di Milano, PRIMA, P&G, Sandvik Machining Solutions, TU Darmstadt, voestalpine Metali visokih performansi, Volksvagen, Volvo Group, VTT, Whirlpool.

EIT regionalni inovacioni program (EIT RIS) dizajniran je za države članice EU i pridružene zemlje Horizon 2020 u Evropi sa skromnim i srednjim inovatorskim kapacitetima (prema merenjima Evropskog Inovacionog Pregleda) i gde inovacione zajednice imaju malo poslovnih partnera ili ih nemaju uopšte. Strateški gledano, program je dodatna podrška ovim zemljama da se lakše povežu sa EIT inovacionim zajednicama. EIT RIS pruža ciljanu podršku pojedincima i akterima iz zemalja koje ispunjavaju uslove za EIT RIS da učestvuju u aktivnostima zajednice Znanja i Inovativnosti (KIC) i imaju koristi od usluga i programa KIC-a.

Foto: Pixabay.com

Related Posts