Prošlo je vreme jeftinih vikendica

by Vesna Lapčić

Nekada se maltene podrazumevalo da porodice imaju vikendice ili selo te da neradne dane upravo provode u njima. Sa kraćim radnim vremenom, vikend je bio idealan za tako nešto. Drugačije radno vreme, manje slobodnih dana, razvoj turizma nekako je pogodio to tržište koje se tokom korone ipak značajno oporavilo. U prvoj godini korone, 2020. prodaja vikendica je skočila 40% u odnosu na godinu dana ranije podaci su Republičkog geodetskog zavoda, a tražnja i dalje raste kao i cene. San da se za nekoliko hiljada evra kupi kućica u prirodi sa potrebnom infrastrukturom je odsanjan. Sada treba izdvojiti daleko više novca.

Na sajtu 4zida.rs trenutno ima oko 200 nekretnina koje se oglašavaju kao “vikendice”, međutim osim njih, postoji i značajan broj nekretnine koje se prodaju kao kuće, a nalaze se u selima blizu većih gradova ili na planinama, te ih budući vlasnici mogu koristiti i kao vikendice.

Cene vikendica za prodaju su različite, od 5000 evra za koliko je oglašena vikendica od 40m2 u okolini Ćuprije kojoj je potrebno renoviranje, do 400.000 evra koliko je traženo za vikendicu od 160m2 u okolini Zlatibora. Na sajtu 4zida.rs postoji manje od 10 vikendica čija je cena do 10.000 evra, a to su uglavnom vikendice manjih kvadratura ili one kojima je potrebno renoviranje ili dodatno ulaganje.

Zanimljivo je da se od 41 vikendice čija je cena do 20.000 evra, njih 16 nalazi na teritoriji Vojvodine. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, prethodnih godina najviše vikendica je prometovano upravo na teritoriji severne pokrajne.

Na sajtu 4zida.rs trenutno je oglašeno 5 vikendica na Fruškoj gori, a od njih, za najnižu cenu – 65 000 evra, prodaje se vikendica od 80m2 u selu Velika Remeta. Za prodaju je oglašeno je i 6 vikendica na Kosmaju, a najnižu cenu – 48 000 evra ima vikendica od 50m2 kojoj je potrebno dodatno ulaganje.

Foto: Pixabay.com

Related Posts