Kako da organizujete budžet za kvalitetno letovanje u Grčkoj?

by Vesna Lapčić

Planirate letovanje u Grčkoj? 

Budžet je jedna od važnih stavki prilikom pravljenja planova za odmor, a kako biste se na odabranoj destinaciji odlično proveli uz najmanje moguće troškove, važno je da na vreme krenete sa raspodelom novca i pravljenjem detaljnog finansijskog plana. 

U narednim redovima pročitajte o čemu sve treba da mislite prilikom planiranja budžeta za letovanje u Grčkoj i kako da rasterećeni odete na odmor!

Pronađite povoljan aranžman za putovanje u Grčku

Planiranje budžeta započinje pre nego što rezervišete aranžman, upravo iz razloga što i sama cena aranžmana ulazi u budžet za letovanje. Povoljni aranžmani za Grčku ne moraju nužno da znače da birate nekvalitetan smeštaj koji je udaljen od mora. 

Kako biste pronašli smeštaj i aranžman koji je povoljan, a kvalitetan, važno je da na vreme rezervišete i odaberete agenciju koja je dugo na tržištu i koja se ističe po kvalitetu pružanja usluga. 

Grčka je popularna letnja destinacija, te se prve letnje ponude pojavljuju već početkom januara, a vaš zadatak je da izaberete željenu destinaciju i uporedite agencijske ponude i cene koje nude. 

Obratite pažnju na broj noćenja, sitna slova, da li su u cenu uključene usluge prevoza, koje su cene fakultativnih izleta i kakav je smeštaj u ponudi. Svi ovi faktori utiču na konačnu cenu koju agencija nudi, a vi plaćate. 

Na vreme odaberite željeni aranžman

Kao što smo pomenuli, vreme je veoma važna stavka za uštedu novca i pravilno raspoređivanje budžeta. Iako mnogima deluje prerano, zimska sezona je idealno doba za rezervisanje smeštaja i putovanja u Grčku. 

Kako se bliže proleće i leto, cene aranžmana skaču, ponuda je sve manje, a smeštaj koji je komforan, dobro opremljen i nalazi se blizu mora, sve je teže naći.

S obzirom na to da se gotovo svi aranžmani mogu plaćati u ratama, rana rezervacija je sjajna pogodnost, a troškovi će vam na ovaj način biti raspoređeni na jednake rate. Još jedna pogodnost ovog vida plaćanja jeste što mnoge agencije nude takozvane “First minute” ponude koje su znatno povoljnije od onih koje ćete videti u drugom delu godine. 

Obavezno uplatite zdravstveno osiguranje

Iako mnogima deluje da je zdravstveno osiguranje trošak, situacija u praksi ipak govori nešto drugo. Zdravstveno osiguranje za letovanje u Grčkoj nije veliko finansijsko ulaganje, dok je trošak ukoliko se razbolite – veliki udarac na vaš budžet. 

Niko od nas prilikom putovanja ne razmišlja o tome da će se razboleti, ali ipak – to nije nemoguće. Obična prehlada, posekotina ili pak alergijska reakcija mogu vas koštati nekoliko desetina, čak i stotina evra, ukoliko ne uplatite osiguranje i za bilo koju vrstu lečenje prođete bez finansijskih troškova

Prilikom odabira osiguranja, posavetujte se sa profesionalcima iz turističke agencije koju ste odabrali, te saznajte koji iznos i koje situacije odabrano osguranje pokriva. 

Napravite finansijski plan pre nego što krenete na putovanje

Jedna od najvažnijih stavki prilikom organizovanja budžeza za kvalitetno letovanje u Grčkoj jeste da pre nego što se zaputite na sunčanu destinaciju, napravite detaljan finansijki plan kojeg ćete se pridržavati.

Dalje se postavlja pitanje – Kako treba da izgleda vaš finansijski plan?

Pre svega, proverite koje su aktuelne cene hrane u Grčkoj i na osnovu toga kreirajte plan obroka koji se otprilike uklapa sa istaknutim cenama. Kako biste se na letovanju zaista odmorili, predlog je da veći deo putovanja kupujete obroke koji su povoljni, ali i ukusni. Giros je idealna opcija na letovaju, s obzirom na to da nije skup, a njegov neodoljiv ukus vas neće ostaviti ravnodušnim! 

Ukoliko u smeštaju imate šporet i pribor za pripremu jela, možete praviti jednostavne obroke poput pasti sa prelivima za ručak i ukusnih i brzih ovsenih kaša za doručak. 

Izuzev hrane, troškovi koje treba da planirate su suveniri, fakultativni izleti, ali i drugi sitni troškovi koji se ne primete. Primera radi, za boravak na brojnim plažama u Grčkoj, za ceo dan je dovoljno da platite jedno piće i uživate u komforu na ležaljkama, stoga je važno da i ovaj segment isplanirate u okviru vašeg budžeta. 

Plan za 10 dana popišite na jednoj listi i dodajte sumu novca za nepredviđene troškove, kako biste bili sigurni i bezbrižni na odmoru. 

Pametno trošite novac na letovanju

Dolazimo i do poslednje stavke organizacije budžeta – poštovanje napravljenog finansijskog plana na letovanju. 

Dok uživaju u morskim talasima, pod toplim suncem na prelepim grčkim plažama, mnogi zaborave na racionalno trošenje novca, pa se tako na polovini letovanja shvate da imaju manjak finansija i da moraju da prištede

Ne dozvolite da se ovo dogodi i vama i pametno raspolažite sredstvima. Pre svega, već prvog dana, planirani deo za hranu, piće na plaži i fakultative izlete odvojite od ostatka budžeta za neplanirane troškove. 

Naravno, nije cilj da tokom letovanja mislite samo o novcu, te se nemojte ustručavati od malih zadovoljstava poput ukusnih i osvežavajućih sladoleda ili kupovine neobičnih suvenira. 

Ako na vreme napravite finansijski plan i odvojite novac za neplanirane troškove – svaki dan na letovanju u Grčkoj biće pravo uživanje!

Autor: Sandra Stanojković

Foto: Pexels

Related Posts