Prva kineska investicija u obnovljive izvore energije

by Vesna Lapčić

Svečanim potpisivanjem ugovora u ulaganju u projekat vetroelektrane Vetrozelena kod Pančeva kineska kompanija PowerChina Resources postaje strateški partner kompaniji CWP Europe, jednom od lidera u razvoju projekata obnovljivih izvora energije u Srbiji i regionu. Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su pomoćnica mimistra za međunarodnu saradnju u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovana Joksimović, savetnik za ekonomsku i trgovinsku saradnju u Ambasadi Kine u Srbiji Liu Kai i predstvnici obe kompanije.

He Shiyou, izvršni potpredsednik u PowerChina Resources izjavio je: „Kao prekomorska investiciona platforma PowerChina Group korporacije, ponosni smo na partnerstvo sa CWP Europe u cilju unapređenja ovog projekta, koji će značajno doprineti srpskoj težnji za obnovljivim izvorima energije. Sinergije u mogućnostima PowerChina Resources-a u investiranju, izgradnji i radu i razvojnim, komercijalnim i lokalnim iskustvom CWP Europe biće od velike vrednosti za projekat. A ovaj projekat jača našu saradnju sa jednim od najaktivnijih i najbrže rastućih igrača u vetroindustriji u Evropi. Vetrozelena je visoko u skladu sa strateškim ciljem „Carbon Neutrality”, koji su postavile mnoge zemlje. Kada projekat počne da funkcioniše, doprineće optimizaciji energetskog miksa, smanjenju troškova energije, stimulisanju energetske strukturne transformacije i isporuci održive i pristupačne čiste energije srpskom narodu. Put od hiljadu milja počinje prvim korakom. Potpisivanje investicionog sporazuma sa CWP Europe ključna je prekretnica i savršen početak učešća PowerChina Resources-a u sektoru obnovljive energije u Srbiji.“

 Generalni direktor CWP Europe Dimitar Enchev tom prilikom je rekao: „Uzbuđeni smo što možemo da pozdravimo PowerChina Resources kao našeg partnera u vetroelektrani Vetrozelena od 300 MW. Ovaj značajan projekat biće najveća vetroelektrana u Srbiji i jedna od najvećih u regionu po završetku 2025. godine. Ovaj projekat predstavlja veliku investiciju i isporukom čiste električne energije po niskoj ceni važan je korak ka diverzifikaciji i dekarbonizaciji srpskog energetskog miksa“.

Vetrozelena je drugi takav projekat koji je CWP razvio u Srbiji, sa planiranom instalisanom snagom od 300 MW i 48 vetrogeneratora. Proizvodnja zelene energije u vetroelektrani Vetrozelena smanjiće emisiju CO2 za oko 820.000 tona svake godine. Po završetku izgradnje i puštanja u rad 2025. godine, vetroelektrana Vetrozelena biće najveći takav projekat u zemlji.

Investicioni ugovor o vetroelektrani od 300 MW stvara povoljne uslove za dalje unapređenje obnovljivih izvora energije u Srbiji i jasan je znak da je zemlja na putu diverzifikacije svog energetskog miksa. Dve kompanije su u jedinstvenoj poziciji da sarađuju i kombinuju globalno znanje i specifično lokalno iskustvo.

CWP EUROPE  je vodeća kompanija za razvoj projekata obnovljive energije u jugoistočnoj Evropi. Tokom proteklih 15 godina, CWP Europe je investirao u održivi razvoj i energetsku tranziciju u regionu i već je uspešno razvio najveće vetroparkove u regionu, uključujući i najveći vetropark u Evropi – projekat Fantanele-Cogealac od 600 MW u Rumuniji. Trenutno razvija preko 6 GW kapaciteta obnovljive energije u Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji, Crnoj Gori, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Moldaviji i Ukrajini. CWP Europe je zajednička kompanija CWP Global, vodeće globalne kompanije za obnovljive izvore energije, i Mercuria Energy Trading, jednog od najvećih svetskih nezavisnih trgovaca energijom sa više od 140 milijardi dolara prihoda.

POWERCHINA RESOURCES LTD. je platformska kompanija specijalizovana za međunarodne investicione poslove Power Construction Corporation of China Ltd., osnovana 2012. godine u Pekingu. Trenutno poseduje i vodi 23 investiciona projekta sa ukupnim globalnim kapacitetotm od 5333.5 MW. Ukupna imovina u 2022. godini iznosila je 60 milijardi juana (8.3 milijarde evra).

 

 

Related Posts