Završena akvizicija regionalnog onlajn trgovca koji je ujedno i „jednorog“

by Vesna Lapčić

Mall grupa, u okviru koje posluje Mall.hr, prvi regionalni onlajn trgovac koji je postigao status jednoroga, zvanično je postao deo poljske grupacije Allegra, piše Jutarnji list.

Allegra je krajem 2021. zajednički preuzela Mall grupu i logističku grupu WEDO za 881 milion evra, što je po tadašnjem kursu iznosilo okruglo milijardu dolara. Ukupna vrednost transakcije očekuje se da može narasti i za dodatnih 50 miliona evra zavisno od rezultata za 2021. godinu.

U Hrvatskoj je ova akvizicija, koja je sad i formalno zaključena, izazvala mnogo interesa, jer su u ovom biznisu neke od najvećih kompanija u toj zemlji. Među njima, Fortenovina kompanija A007 Plus s web trgovinom Abrakadabra, MSAN grupacija s eKupi, zatim brzorastući Bazzar.hr te Jeftinije.hr Marketplace, KupiMe, Crno jaje, Njuškalo i niz velikih stranih igrača od AliExpressa do Amazona i eBaya.

Poljska Allegro grupa za sebe navodi da je među deset najvećih onlajn trgovaca na svetu po broju kupaca koji ih posete godišnje. Samo u matičnoj Poljskoj Allegro, osnovan pre dva decenije, danas je najveća onlajn trgovina i ima više od 2200 zaposlenih.

Related Posts