Marta Ortega, kći vlasnika Zare, preuzela kormilo kompanije

by Vesna Lapčić

Marta Ortega, kći osnivača i vlasnika Inditexa Amansia Ortega, u petak je preuzela upravljanje kompanijom i time postala najmoćnija žena u svetu konfekcije. Inače, tržišna vrednost kompanije Inditex je oko 87 milijardi evra.

Marta Ortega rukovođenje kompanijom preuzima od Pabla Isla koji je bio decenijama na vodećoj poziciji i jedan je od najzaslužniji za uspeh kompanije i digitalnu transformaciju koja je omogućila poznatim brendovima da prežive i pandemiju. Ova odluka je usledila nakon želje samog Pabla Isla da se povuče sa pozicije i uz odobrenje osnivača Amansia Ortege.

O ovoj 38-godišnjakinji kažu da je diskretna i tajnovita i već se dugo znalo da će jednog dana preuzeti upravljanje najvećim distributerom jeftine mode koji poseduje oko 6500 trgovina širom sveta.

„Oduvek sam govorila da ću posvetiti svoj život izgradnji onoga što moji roditelji ostavljaju u nasleđe, sa pogledom u budućnost, ali učeći iz prošlosti i služeći kompaniji, našim deoničarima i kupcima. Osećam se zaista počastvovanom poverenjem koje mi je ukazano i uzbuđenom za buduće korake koje ćemo načiniti zajedno“, rekla je Ortega prošle godine na konferenciji za novinare kada je objavljena vest da će preuzeti kormilo kompanije. Inače, Marta je najmlađe od troje Amasiove dece. Njenu posvećenost kompaniji pokazuje i to što je još od svoje petnaeste godine radila u različitim delovima kompanije.

Međutim, Ortega neće imati izvršne funkcije niti će se baviti svakodnevnim menadžmentom i upravljanjem finansijama. Ove poslove će zapravo voditi Oskar Garsia Maseiras koji će preuzeti funkciju CEO (generalnog direktora). Tako će se Inditex vratiti dualnom liderstvu, baš kao što je nekada bilo kada je Pablo Isla bio CEO, a Amansio Ortega predsedavajući.

Inditex u svom vlasništvu osim Zare ima i druge brendove poput Bershke, Massima Duttija i Oyosha.

Foto: Unsplash

Related Posts