Voren Bafet ulaže sve više novca u naftnu kompaniju

by Vesna Lapčić

Berkshire Hathaway Vorena Bafeta ove nedelje je uložio oko 700 miliona dolara u Occidental Petroleum, povećavši svoj udeo u energetskoj kompaniji na skoro 11 milijardi dolara.

Konglomerat poznatog investitora kupio je oko 12 miliona akcija, plaćajući u proseku nešto manje od 58 dolara, otkriveno je u dokumentu SEC-a u četvrtak. Kupovinom je došao do 18,7% udela otvorenih akcija istraživača i proizvođača nafte i gasa.

Berkshire je ove godine izgradio tu poziciju praktično od nule. Prvo je kupio 30 miliona akcija do 1. marta, potrošivši oko 7 milijardi dolara da bi do 16. marta povećao svoj udeo više nego četiri puta, zatim kupio dodatne akcije u maju i uložio još dve milijarde dolara u protekle tri nedelje.

Uz svoje obične akcije, Berkshire poseduje prioritetne akcije u vrednosti od 10 milijardi dolara i berzanske garancije koje može da iskoristi za kupovinu još 83,9 miliona običnih akcija po fiksnoj ceni od 5 milijardi dolara. Dobio je preferencijalne akcije i varante u zamenu za finansiranje od 10 milijardi dolara za spajanje Occidentala sa Anadarko Petroleumom 2019.

S druge strane, ako bi Berkshire zadržao deonice, njegovo vlasništvo nad Occidentalom bi skočilo na 25,4%. To bi bio veliki korak ka preuzimanju kompanije, piše Business Insider.

Cena akcija Occidentala se više nego udvostručila u prvih pet meseci ove godine, zahvaljujući porastu cena sirove nafte izazvanom ratom u Ukrajini. Međutim, akcije energetske kompanije su oslabile za 11% tokom prošlog meseca.

Related Posts