Home Fintech Hakeri opljačkali 1,97 milijardi dolara u prvoj polovini 2022. hakovanjem kripto projekata

Hakeri opljačkali 1,97 milijardi dolara u prvoj polovini 2022. hakovanjem kripto projekata

by Vesna Lapčić

Interesovanje za kriptovalute opada širom sveta – tržište NFT-a se smanjuje, a bitkoin doživljava najveći pad cene u poslednjih 11 godina. Ipak, sajber kriminalci nastavljaju da zarađuju milijarde ciljajući različite kripto projekte. Prema podacima koje je analizirao Atlas VPN tim, opljačkali su 1,97 milijardi dolara od 175 hakovanja kripto projekata u prvoj polovini 2022, piše svijeosiguranja.eu.

Etereum ekosistem je najviše stradao, sa više od milijardu dolara kojih je ukradeno u 32 događaja. Napadači su ukrali preko 600 miliona dolara u Eteru i USDC-u. Podaci su zasnovani na brojkama koje je dao Slovmist Hacked, koji prikuplja informacije o otkrivenim napadima na blokčejn projekte.

Novčani gubici se izračunavaju na osnovu stope konverzije određene kriptovalute u vreme hakovanja ili prevare. Ekosistem Solana je na drugom mestu na listi. Sajber kriminalci su ukrali 383,9 miliona dolara od projekata povezanih sa Solanom u samo 5 događaja. Najveći hak u ekosistemu pripada platformi decentralizovanih finansija (DeFi) Vormhole. Napadači su iskoristili ranjivost u verifikaciji potpisa u mreži platforme da bi kopali Eter na Solani, vredan oko 326 miliona dolara.

Sledeći je ekosistem Binance Smart Chain (BSC) sa gubicima od 141,4 miliona dolara. Ukupno, BSC ekosistem se suočio sa 47 hakovanja i prevara u prvoj polovini ove godine – više nego bilo koji drugi kripto projekat. Kubit Finance zasnovan na Binance Smart Chain-u pretrpeo je eksploataciju tokom koje je iz Kubit-ovog KBridge protokola izvučeno 80 miliona dolara vrednih Binance Coins-a (BNB). U međuvremenu, projekti nezamenljivih tokena (NFT) zaradili su sajber kriminalcima 84,6 miliona dolara u 45 događaja, dok je ekosistem Fantoma doneo 54,8 miliona dolara u 8 događaja.

Ostali kripto projekti koji su pretrpeli štetu od sajber kriminalaca u prvoj polovini ove godine uključuju kripto razmene sa 35,8 miliona dolara izgubljenih u 4 događaja, ekosistem Poligona sa 13,1 miliona dolara izgubljenih u 2 događaja, ekosistem Avalanche sa 8,3 miliona dolara izgubljenih u jednom događaju, Blockchain projekte sa 3,5 miliona dolara izgubljenih 3,5 milion dolara izgubljenih u 5 događaja i kripto novčanici sa 263,382 dolara izgubljeni u 2 sajber incidenta. Gubici zbog drugih događaja u vezi sa sajber kriminalom iznosili su 236,2 miliona dolara. Bilo je ukupno 24 takva incidenta.

Kriptovalute se često reklamiraju kao sigurnija alternativa tradicionalnim metodama plaćanja, ali brojke govore drugu priču. U stvari, broj sajber kriminalnih događaja u vezi sa projektima kriptovaluta se stalno povećava. Ako uporedimo ovogodišnje i prošlogodišnje brojke, broj sajber kriminala koji utiče na kripto projekte porastao je za 94%, sa 90 u prvoj polovini 2021. na 175 u prvoj polovini 2022. godine.

U prvom kvartalu 2022. bilo je 79 događaja sajber kriminala — što je povećanje od 108% u odnosu na prvi kvartal 2021. sa 38 događaja. U međuvremenu, bilo je 96 događaja sajber kriminala u drugom kvartalu 2022. godine, što je povećanje od 85% u odnosu na 52 u drugom kvartalu 2021. Sveukupno, događaji sajber kriminala su porasli za više od petine (22%) od prvog kvartala ove godine do drugo. Maj je bio najgori mesec za kripto projekte, sa 37 hakova i prevara u jednom mesecu. Sigurnost projekata kriptovaluta ostavlja mnogo da se poželi. Dok se bezbednosni izazovi ne reše, nepovratna i decentralizovana priroda kriptovaluta će nastaviti da čini kripto kompanije jednom od glavnih meta sajber kriminalaca.

Foto: Pixabay.com

 

You may also like