Vesić: Očekujem veći BDP od predviđenog

by Vesna Lapčić

„U ovoj godini će biti uloženo tri puta više u infrastrukturu, nego što je bilo u periodu od 2008. do 2012. kada je investirano 1,2 milijarde evra. Mislim da će zahvaljujući tome rast BDPa biti veći nego što je prognozirano“, rekao je Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na 30. Kopaonik biznis forumu koji se održava od 5.3. do 8.3.

On je rekao da su prošle godine zaustavljeni novi projekti zbog krize, pre svega u energetskom sektoru i cene energenata, ali da je nastavljena realizacija postojećih.

Vesić je najavio investicije u dve brze saobraćajnice ka Mađarskoj i Rumuniji koje će, kako je istakao, postati evropske saobraćajnice. Takođe je podsetio na to da je Srbija sa Evropskom investicionom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Evropskom unijom potpisala ugovor o grantu vrednom 610 miliona evra za investicije u železnicu.

„Brza pruga do Subotice biće završena do kraja 2024. godine, tako da ćemo do Budimpešte stizati za 2,5 sata već 2025. godine kada i Mađarska završava svoj deo železnice“, najavio je Vesić i dodao da će Srbija biti povezana brzom prugom od severa do juga zemlje.

Related Posts