U zgradarstvu moguće ogromne uštede energije

by Vesna Lapčić

Zajednički je cilj da merama energetske efikasnosti do 2030. potrošnju finalne energije smanjimo za oko 10 odsto što je, poređenja radi, više od godišnje proizvodnje električne energije u Termoelektrani TENT A, izjavio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS), otvarajući tribinu posvećenu unapređenju energetske efikasnosti u stambenim objektima.

”Veliko nam je zadovoljstvo da kao poslovna asocijacija učestvujemo u projektu ‘Manji računi, za veći komfor i čistiji vazduh’ i podizanju svesti o značaju unapređenja energetske efikasnosti, da doprinesemo da se građani i stambene zajednice što bolje informišu o novim mogućnostima da uz značajne državne subvencije mogu da uštede energiju, smanje račune i troškove kućnih budžeta, žive komfornije u čistijem i zdravijem okruženju. Veliki je posao pred nama”, rekao je Čadež.

Ovo je i početak, po rečima predsednika PKS, jednog velikog investicionog ciklusa, a energetska sanacija stambenih zgrada privredi će otvoriti mogućnosti za značajne poslove.

„Posebno je važna uloga profesionalnih upravnika zgarada koji su u svakodnevnom kontaktu sa stanarima, a najavljeno donošenje izmena Zakona o stanovanju i održavanju zgrada prilika je da inoviramo i program obuke i ispita za profesionalne upravnike i ojačamo ga znanjem iz oblasti energetske efikasnosti“, poručuje predsednik PKS.

„Ministarstvo rudarstva i energetike je pokrenulo novi projekat vredan 64,5 miliona evra kroz koji će biti energetski sanirano više od 500 stambenih zgrada. Projekat je namenjen stambenim zgradama u sistemu daljinskog grejanja, prioritet će biti zgrade kod kojih su moguće najveće uštede, a procenjuje se da je moguće smanjiti potrošnju više od 35 odsto“, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Javni pozivi završeni su u šest jedinica lokalne samouprave, dok je prijavljivanje moguće u još devet. Do sada se prijavilo 950 stambenih zajednica u 15 gradova i opština u Srbiji, od čega više od polovine u Beogradu, gde je javni poziv otvoren do 19. januara.

“Za građane je važno da će u ovom programu izrada kompletne dokumentacije biti finansirana iz donacije, kao i 50 odsto investicije, dok će preostalih 50 odsto otplaćivati od ušteda za grejanje, tako da će godišnji računi za grejanje ostati isti ili biti neznatno uvećani. Koristi za građane biće višestruke s obzirom da će moći sami da utiču na troškove grejanja zimi i hlađenja leti, povećaće svoj komfor, ali i vrednost nekretnina, troškovi održavanja biće niži, a biće poboljšan i vizuelni izgled zgrada”, navodi ministarka.

Resorno ministarstvo i projekat „Bolja energija“ Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), uz podršku Svetske banke, Banke Poštanska štedionica i EBRD-a, pokrenili su nacionalnu kampanju pod nazivom “Manji računi, za veći komfor i čistiji vazduh” sa ciljem da se građani Srbije što bolje informišu kako da se prijave za aktuelne subvencije koje se dodeljuju radi rekonstrukcije i unapređivanja energetske efkasnosti stambenih objekata.

Osim u Beogradu, do sada su održane tribine u Užicu, Pirotu, Valjevu, Kragujevcu, Smederevu, a plan je da se održe i u Kosjeriću, Zaječaru, Novom Pazaru i Nišu.

Uz podršku projekta “Bolja energija” biće i osnovani energetski info centri za građane širom Srbije. Banka Poštanska štedionica kreirala je kreditne linije za energetsku efikasnost, namenjenu fizičkim licima, a u ponudi je i novi program namenjen finansiranju stambenih zajednica. Njegov cilj je da pomogne stanarima da unaprede svojstva zgrade i poboljšaju uslove života i kulturu stanovanja.

Related Posts