Izveštaj Svetskog ekonomskog foruma: Većina ekonomista očekuje pogoršanje situacije

by Vesna Lapčić

Više od polovine (56%) glavnih ekonomista očekuje da će globalna ekonomija oslabiti sledeće godine, ali još 43% predviđa nepromenjene uslove, pokazuje „Pregled glavnih ekonomista“ Svetskog ekonomskog foruma.
Iako ima pozitivnih pomaka, na primer kao što je ublažavanje inflatornih pritisaka i napredovanja u oblasti veštačke inteligencije (AI), preduzeća i kreatori politike se suočavaju sa stalnim nestabilnostima i sporom ekonomskom aktivnošću dok geopolitičke tenzije nastavljaju da rastu.

Najjača privredna aktivnost se i dalje očekuje na jugu i istočne Azije. Kina ostaje izuzetak – očekivanja umerenog rasta su zamenjen sa uglavnom umerenim (69%) očekivanjima za 2024. U SAD i na Bliskom istoku i severnoj Africi, izgledi su oslabili od septembarskog izdanja Pregleda glavnih ekonomista, sa oko šest od deset ispitanika koji očekuju umeren ili jači rast ove godine. U Evropi, 77% očekuje slab ili veoma slab rast u 2024. Drugde u svetu očekuje se uglavnom umeren rast.

Očekivanja visoke inflacije su smanjena u svim regionima. Većina takođe očekuju da će tržišta rada (77%) i
finansijski uslovi (70%) olabaviti.

Ovo izdanje Outlooka se fokusira na dva ključna fenomena koja utiču na globalna privredno – geopolitička zbivanja i
napredak u generativnoj veštačkoj inteligenciji. Sedam od deset glavnih ekonomista očekuje da će se tempo geoekonomske fragmentacije ubrzati ove godine. Većina ispitanika kažu da će to podstaći volatilnost u globalne ekonomije (87%) i na zalihama tržišta (80%). Nedavni geopolitički razvoj će povećati lokalizaciju misli 86% ispitanika i ojačati geoekonomske blokove (80%).
Skoro šest od deset ispitanika (57%) očekuje da se poveća nejednakost i proširi podela sever-jug u naredne tri godine.

Oko dve trećine očekuje da će nove industrijske politike kreirati nova žarišta ekonomskog rasta i ne nove vitalne
industrije, pri čemu većina upozorava na porast fiskalnih opterećenja (79%) i divergencija između
privrede sa višim i nižim prihodima (66%).

Related Posts