Home Novac Šta se očekuje za tržište nekretnina u Beogradu za 2022. godinu?

Šta se očekuje za tržište nekretnina u Beogradu za 2022. godinu?

by Vesna Lapčić

Kada je u pitanju 2021. godina koja je za nama, može se zaključiti kako su dešavanja na tržištu nekretnina bila izuzetno povoljna za investitore, vlasnike, građevinske radnike.

Cene nekretnina i dalje rastu što je uslovljeno realnim ekonomskim tokovima i to najviše iz dva osnovna razloga:

  • potražnja veća od ponude;
  • poskupljenje materijala.

Pored toga, količina novca koju su kupci spremni da ulože je velika, dok su kamatne stope banaka bile izuzetno povoljne. Sve je to uticalo na nastavak rasta cena nekretnina, što se očekuje ne samo za 2022. godinu, već i za narednu.

U nastavku možete pročitati detaljniju analizu tržišta nekretnina za naredni period.

Sve više kupaca se odlučuje za stanove u novogradnji

Ponuda starih stanova za prodaju je na teritoriji Beograda sve lošija, dok povoljni uslovi za podizanje stambenih kredita značajno utiču na to da se kupci odluče za stan u novogradnji.   

Ponuda stanova u Beogradu je u ekspanziji kada je u pitanju novogradnja. Zaista možete pronaći stan izgrađen po svim modernim principima i to na odličnoj lokaciji, dobro povezanoj sa ostatkom grada.

Stanovi u novogradnji na odličnim lokacijama postali su sve češći izbor kupaca koji žele da pronađu udobno, sigurno i kvalitetno mesto za život. Kvalitetni materijali, ekološki standardi, nova tehnologija su samo neki od razloga zbog čega je novogradnja popularna.

Posebno su interesantni kondominijumi kao neka vrsta savremenog koncepta za život. Ovde ćete uz kupovinu stana dobiti i obezbeđeno parking mesto, portira na ulazu, obezbeđenje, sadržaj za slobodno vreme i zabavu unutar kompleksa, kao i mnoge druge pogodnosti.

ZELENA GRADNJA U USPONU U SRBIJI

Kakve će biti cene nekretnina u Beogradu za 2022. godinu?

Tokom 2021. godine zabeležen je rast cena nekretnina u Beogradu, dok se isti trend očekuje i za 2022. Ovaj porast bi mogao da bude do 10% ukoliko inflacija ostane nepoljuljana, ali je bitno naglasiti kako se veća povećanja cena očekuju u onim opštinama koje nisu beležile značajniji rast.

Pretpostavke su da bi tokom 2022. godine trebao da se desi još veći porast broja ljudi koji će kupovati stanove preko povoljnih kredita.

Ovaj način kupovine će održati cene nekretnina na visokom nivou, tako da se ne očekuje umanjenje do kraja godine.

U poređenju sa 2020. godinom, kada je prosečna cena stana u Beogradu iznosila 1.766 evra, ona je tokom 2021. godine skočila na 1.947 evra. Približan, ali ne veći rast možemo očekivati i tokom 2022. godine.

Cene su najviše skočile na opštinama Savski venac, Zemun, Obrenovac, Voždovac, Lazarevac, Zvezdara, Vračar, Novi Beograd, Čukarica, Palilula. Pozitivno je to što se najmanji rast tokom 2022. godine očekuje na opštinama gde je prethodno zabeležen najveći porast.

Zbog čega je visoka potražanja uprkos visokim cenama?

Od početka pandemije je uprkos drugačijim prognozama došlo do uvećanja kupovine stanova. Postoji nekoliko osnovnih razloga zbog čega je to tako:

  • kupovina nekretnine je sigurno ulaganje novca – usled krize izazvane pandemijom korona virusa, ovo je najbolji način ulaganja ušteđevine;
  • usled nedostataka mogućnosti za investiranje u našoj zemlji, ulaganje u nekretnine se smatra najboljom opcijom za mnoge;
  • ukoliko se uporedi količina novca koju je potrebno uložiti za kupovinu stana i visina rentiranja na godišnjem nivou, mnogima je isplativija prva opcija.

Na potražnju su kao što ste mogli već da pročitate uticali i povoljni uslovi za podizanje kredita.

Poslednjih nekoliko godina je obeležila kriza uzrokovana pandemijom, a slično tome sada tržište drastično zavisi i od posledica krize koje mogu nastati ratom u Ukrajini.

Teško je prognozirati zbog neizvesnosti situacije, ali se pad cena stanova u Beogradu i Srbiji teško može očekivati prerano.

Kada se očekuje pad cena nekretnina?

Visoka inflacija i poskupljenje građevinskog materijala razlozi su zbog kojih se ne očekuje pad cena nekretnina pre 2024. godine, tako da nas bar još jednu godinu očekuje slična situacija na tržištu.

Dosta toga zavisi i kako će se kretati cene sirovina na tržištu. Tu se pre svega misli na gvožđe i beton, ali i druge materijale. Ako njihova cena bude povoljnija, možda se već tokom 2023. godine može osetiti pad cena nekretnina na tržištu u svetu i kod nas.

Teško je odrediti kretnje na tržištu nekretnine za naredni period zbog sveukupne svetske situacije koja je veoma kompleksna, a itekako utiče i na naše malo tržište.

Što se pre ublaže posledice ekonomskih kriza nastalih pandemijom korona virusa i ratom u Ukrajini, to je izglednije očekivati i pojeftinjenja na tržištu nekretnina. Kada do smanjena cena konačno dođe, Beograd će biti lokacija u Srbiji gde će se ovo stanje prvobitno osetiti, s obzirom na najveći obrt novca. 

Zaključak je da je stanje na tržištu nekretnina u svetu usled svetskih ekonomskih kriza slično kao i kod nas. Prema tome, sve što se dešava u našoj zemlji mnogo zavisi od drugih događanja u svetu. Savetujemo da ne prenagljujete sa kupovinom, već da dobro razmislite, sve stavite na papir i donesete najbolju moguću odluku. Nadamo se da vam je tekst bio koristan i zanimljiv za čitanje!    

 Foto: Pexels

You may also like