Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine nekretnine?

by Vesna Lapčić

Kupovina stana ili kuće su važan korak u životu svakoga ko sebi ostvari takvu mogućnost, te procesom odabira i kupovine stana olako mogu zavladati naizmenične emocije uzbuđenja i razočaranja, posebno ako je reč o prvoj kupovini u životu.

Tako lako može doći do previda prilikom donošenja odluke i sprovođenja same kupovine, pri čemu nije retkost da neiskusni kupci ne budu u celosti upoznati sa sopstvenim pravima i obavezama prodavca.

Ukoliko planirate kupovinu nekretnine, u nastavku pronađite korisne informacije o kupovini nepokretnosti – na koji način je potrebno da se za istu pripremite i na šta je sve potrebno da obratite pažnju.

Priprema za kupovinu – kako odrediti budžet za kupovinu nekretnine?

Kada se odlučite da želite da kupite nekretninu, najpre je važno da ustanovite kolikim budžetom zaista raspolažete. Kupovina nekretnine podrazumeva sagledanje više različitih troškova sem same cene koju prodavac navodi u ponudi. 

To su na prvom mestu dodatni troškovi kupovine stana – poput  plaćanja taksi kod notara, poreza na prenos apsolutnih prava i drugih, dok kasnije u budžet treba uračunati i cene mesečnog održavanja – to jest mesečni računi koje ćete morati da plaćate, kao i cene profesionalnih selidbi u vašem gradu kada vam ta usluga bude neophodna nakon izvršene kupovine.

Kako biste bili sigurni da na najbolji način raspolažete novcem, najbolje bi bilo da zapišete šta biste sve od nekretnine koju planirate da kupite očekivali – posedovanje terase, specifičnu lokaciju nekretnine, vrstu grejanja i bilo koju drugu specifičnu karakteristiku koja je vama važna.

Cene nekretnina jednostavno zavise od stanja na tržištu, pa je važno da pretražite trenutno dostupne oglase koji ispunjavaju kriterijume koje ste postavili. U ovom procesu vam može pomoć profesionalni agent za nekretnine koji bi umesto vas napravio uži izbor trenutno dostupnih ponuda na tržištu. Međutim, imajte u vidu da usluge agenta podrazumevaju i dodatne troškove.

Ukoliko procenite da su cene nekretnina previsoke, pokušajte da oformite listu prioriteta kada je reč o karakteristikama koje nekretnina koju biste kupili mora da ispuni. 

Možda bi stan u drugoj kraju grada ili pak stan na različitom spratu bio sasvim dobro mesto za život, baš kao onaj kojeg ste na početku opisali. Sprovedite temeljnu analizu tržišta, te procenite koji kriterijumi će uspostaviti balans vaših potreba i mogućnosti.

Analiza tržišta nekretnina – koji kriterijumi određuju cenu nekretnine?

Kako biste na odgovarajući način postupali u procesu pretrage, te razgledanja i pregovaranja o kupovini određene nekretnine, važno je da budete upućeni u trenutačno stanje na tržištu nekretnina.

Domaće tržište nekretnina u prethodne dve i po godine beleži rast broja ponuda, cena nekretnina, ali i sve veći broj prometovanih nepokretnosti. Među gradovima u ovim brojkama prednjači Beograd – gde se prometuje 50 procenata stanova u Srbiji, dok ga prate Novi Sad, Niš, pa Kragujevac.

Cenu nekretnine najpre određuju njene karakteristike koje je čine poželjnijom i dugoročno isplativijim ulaganjem. Kako biste znati na koje detalje je potrebno da obratite pažnju, u nastavku smo naveli nekoliko ključnih faktora koji određuju cenu nekretnine.

#1 Lokacija nepokretnosti – stanovi u centru skuplji od stanova na periferiji

Atraktivnost lokacije je, kao jedan od faktora koji formiraju cenu nekretnine, stabilan bez obzira na promenu stanja na tržištu. Stanovi i kuće u centru grada će uvek biti skuplji od onih na periferiji.

Ovaj faktor takođe podrazumeva stepen sadržajnosti okruženja nekretnine – postojanje kulturnih centara, škola i vrtića, marketa, fitnes centara, šetališta, parkova i sličnog u blizini nekretnine. Za lokaciju je izuzetno važno i da je nekretnina dobro povezana saobraćajnicama i gradskim prevozom sa centrom grada.

#2 Kvadratura nekretnine – veće cene kvadrata manjih stanova

Kvadratura nekretnine je takođe jedan od faktora koji određuju njenu krajnju vrednost. Cene po kvadratu manjih stanova su po pravilu veće od cena velikih stanova, zahvaljujući stanju na tržištu – visokih prosečnih troškova za investitore, kao i većoj potražnji manjih stanova.

Stanovi kao što su garsonjere i jednosobni stanovi, su najskuplji na tržištu, ali se i najbrže prodaju – jer se smatraju isplativim ulaganjima koje uvek možete prodati ili pak izdavati po dobroj ceni mesečnog najma.

#3 Unutrašnja struktura prostora i očuvanost nekretnine

Funkcionalno organizovan prostor je jedan od preduslova za svakodnevno komforan život, pa je raspored unutrašnje strukture nekretnine izuzetno utiče na krajnju cenu nekretnine.

Optimalan raspored se za svakog kupca nekretnine razlikuje u skladu sa njegovim individualnim potrebama, ali se univerzalno poželjnijim smatra prostor u kojem se u sve prostorije ulazi iz predsoblja. 

Takođe, nekretnine renovirane neposredno pre prodaje se mogu prodavati po većoj ceni, s obzirom da će za kupca to podrazumevati izostajanje dodatnih troškova prilagođavanja prostora. Isto važi i za nekretnine koje se prodaju opremljene – najčešće gotovog kupatila i kuhinje. 

#5 Pitanje uknjiženosti nekretnine i rok iseljenja 

Uknjiženost stana je jedan od bitnih faktora za određivanje cene nekretnine, jer je kupovina uknjižene nekretnine na vlasnika koji prodaje stan najsigurnija za kupca – te će takva imati prednost. Pri tome, za neuknjižen stan u mnogim bankama ne postoji mogućnost uzimanja stambenog kredita.

Takođe, mnogim kupcima će biti važno da stan bude odmah useljiv ili uz što kraći rok iseljenja, pa će za takav rado platiti više. Zato su cene odmah useljivih stanova po pravilu veće.

Kupovina nekretnine podrazumeva kompleksan proces u kojem treba uporediti i precizno proceniti mnogobrojne faktore kako biste bili sigurni da se radi o isplativnom ulaganju novca.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli osnovnim informacijama o kupovini nepokretnosti, te da ćete spremni “uploviti” u proces kupovine i za sebe obezbediti idealan prostor za život.

Autor: Sandra Stanojković

Foto: Pexels.com

 

Related Posts