Home Edukonovac Prva kupovina za bebu – Koliko novca je potrebno izdvojiti?

Prva kupovina za bebu – Koliko novca je potrebno izdvojiti?

by Vesna Lapčić

Veliki procenat ljudi sagledava planiranje deteta ponajviše sa aspekta troškova, što je potpuno normalno, svi želimo da našem mališanu obezbedimo sve što mu je potrebno. Kako ni u čemu ne bi oskudevao, trebalo bi nabaviti svu obaveznu i neobaveznu opremu, ali tako da bude ekonomično.

Prva kupovina za bebu podrazumeva samo najvažnije delove opreme i ostalih potrepština, a naknadno ćete dokupljivati stvari za kojima se stvori potreba.

Ako planirate ili već čekate bebu, onda će vam ovaj tekst biti od koristi, jer ćete u njemu naći ne samo spisak neophodnih stvari za dolazak bebe, već i procenu koliko je novca potrebno za prvu kupovinu.

#1 Kolica su bebina druga kuća

Jedan od najvažnijih delova opreme su svakako kolica. Pomoću njih bebu možete bez problema i po više sati voditi u šetnju, jer su kolica kao bebina druga kuća. Kolica su među prvom opremom koju roditelji kupuju, što je potpuno očekivano, s obzirom na njihovu višestruku funkcionalnost i neophodnost.

Dobra kolica mogu poslužiti ne samo nekoliko godina, već za nekoliko beba. Ako su dovoljno kvalitetna mogu poslužiti i za troje dece, naravno, jedno po jedno.

Kada je reč o cenama kolica kod nas, kreću se između 10 pa do 190 hiljada dinara

#2 Krevetac je najvažnija investicija

Krevetac je veoma važan, jer dok je kod kuće, beba će u njemu provoditi najveći deo vremena. Kvalitetan i dobro opremljen krevetac je investicija koja se isplati, naročito ako posluži većem broju dece. Kada kažemo dobro opremljen, misli se na čaršave, mušeme, anatomski dušek, jastučiće i ćebiće.

Miran, bezbedan i bezbrižan san je veoma bitan za bebe, s obzirom na to da im je potrebno između 10 i 18 sati spavanja dnevno. Što kvalitetniji san obezbedite bebi, bolje će rasti i razvijati se, a i vi ćete biti spokojniji u trenucima dok spava.

Cene krevetaca kod nas se kreću u rasponu između 10 i 80 hiljada dinara, što pored kolica može predstavljati jedan od glavnih troškova za mlade parove.

#3 Pult ili komoda za bebe – šta je bolje?

Na vama je šta ćete izabrati, ali će vam u svakom slučaju dobro doći mesto na kome ćete uvek presvlačiti bebu. Kada je pult u pitanju, to je nešto jeftinija opcija, pogodnija za manje početne troškove, međutim i dalje će vam trebati mesto gde ćete držati bebinu garderobu i presvlaku.

Sa druge strane, komoda celovitije odgovara potrebama presvlačenja bebe, jer ima ugrađene fioke. 

U svakom slučaju, važno je da imate stabilno i bezbedno mesto za presvlačenje bebe, koje će vam olakšati taj deo brige. 

Cene komoda se kreću od 15 do 60 hiljada, dok će za pult biti potrebno da izdvojite samo od 1,5 do 3 hiljade dinara.

#4 Trebaće vam mnogo pelena

Kada je reč o pelenama, jedini izbor koji je pred vama je da li ćete kupovati jednokratne ili višekratne platnene pelene, jer ih apsolutno morate imati. I jedne i druge imaju svoje prednosti i mane, ali u principu obe vrste pelena rade posao i ne smetaju bebi i njenoj koži.

Beba uprlja između 8 i 10 pelena dnevno, pa vam je pri prvoj kupovini potrebno barem 100 komada jednokratnih ili 20-30 komada višekratnih. 

Cena pelena znatno varira, ali u značajno manjim intervalima u odnosu na delove opreme, pa ćete za paket od oko 50 jednokratnih pelena morati da izdvojite između 600 i 1500 dinara, dok će vas par platnenih pelena koštati od 500 do 2000 dinara.

#5 Korpa ili nosiljka je vrlo praktična

Za izlazak iz porodilišta i za kasnije premeštanje po kući, korpa za bebe će olakšati vama, a bebi osigurati udoban boravak kod kuće. Beba voli da bude ušuškana, pa je dobro imati korpu koja joj neće davati suviše prostora za pomeranje, što će učiniti da beba bude mirnija.

Dobro je za početak imati nosiljku, jer tako ne morate bebu stalno držati u ruci kada je van kolica ili kreveca.

Korpu možete nabaviti po ceni od 1,5 pa sve do 50 hiljada dinara za one korpe koje se mogu nakačiti i skinuti sa kolica.

#6 Oprema za kupanje i higijenu

U opremu za kupanje i higijenu spada zaista mnogo stvari, ali neke od najosnovnijih su: kadica, kupko, kupka, šampon, sapun, puder, peškirići, četka i mnogo vlažnih maramica.

Jedan od najvećih troškova je kadica, gde vam savetujemo da kupite malo veću, kako je beba ne bi brzo prerasla. Kadica obavezno mora da ima potporu kako se ne bi mrdala, a i sa unutrašnje strane da bude obložena materijalom koji će sprečiti klizanje. 

Cene kadica se na našem tržištu kreću od 1 do 10 hiljada dinara.

Ostala oprema i procena količine novca potrebne za prvu kupovinu

Preostale su još dve važne stavke, a to su oprema za hranjenje i odeća koje mladi roditelji sve češće kupuju online, koje na sreću ne morate imati baš od prvog dana, osim ponekih sitnica. 

U tekstu smo predstavili samo najosnovniju opremu koja vam je potrebna pri prvoj kupovini i iz njega možemo samo okvirno proceniti potrebnu količinu novca za prvu kupovinu.

Dakle, ukoliko budete štedeli ili bili oganičeni budžetom, za prvu kupovinu će vam verovatno biti dovoljno 40 hiljada dinara, ako uračunamo sve sitne troškove koji nisu pomenuti. Ako ipak planirate da ne kupujete samo najjeftiniju opremu i potrepštine, biće vam potrebno između 70 i 100 hiljada dinara da biste obavili svoju prvu kupovinu, koja je ujedno i najzahtevnija finansijski.

Srećno!

Foto: Pixabay.com

You may also like