Koliko novca treba izdvojiti za opremanje kućne radionice?

by Vesna Lapčić

Održavanje doma funkcionalnim, čistim i urednim je zadatak svakog ozbiljnog domaćina. Bez obzira koliko se razumete u kućne instalacije i popravke, neophodna je poznavanje makar osnovnih tehnika korišćenja alata i njihove namene.

Nije na odmet pozvati majstora kada su u pitanju ozbiljnije popravke, koje se tiču električnih i vodovodnih instalacija, kao i drugih većih sanacija. Sa druge strane, zašto i sami ne biste ovladali tehnikama popravke i renoviranja, te samostalno održavali svoj dom.

U svakom slučaju preporučujemo da u svojoj radionici ili ostavi imate makar osnovni set alata, dok se on prema vašim sklonostima i potrebama može povećavati. 

U nastavku teksta smo se pozabavili upravo najčešće korišćenim alatom, kao i njegovom prosečnom cenom na tržištu. 

Akumulatorski alati su veoma praktični za upotrebu

Akumulatorski alati svoju snagu crpe iz baterija i ne zahtevaju drugi izvor energije, stoga nećete imati problem sa zamršenim kablovima ili gubiti vreme na prikačivanje alata na šteker.

Ovaj alat možete koristiti bilo gde da se nalazite uz to da je baterija napunjena i spremna da vam posluži u svakom trenutku. Popravke na teško dostupnim mestima ne predstavljaju problem uz akumulatorski alat, pa se mnogi odlučuju da svoju radionicu opreme sa makar nekoliko uređaja ovog tipa.   

Izbor povoljnih akumulatorskih alata vam pomaže da sagledate kompletnu ponudu i odaberete alat visoke funkcionalnosti. Čest izbor profesionalnih i hobi majstora jesu između ostalog akumulatorske bušilice, sa kojima možete dopreti do mesta koja su inače nedostupna. 

Vrednost aku bušilica na tržištu se kreće od samo nekoliko hiljada dinara pa sve do nekoliko desetina hiljada dinara. Cena koju ćete platiti za njih jednosmerno pokazuje i njihov kvalitet, pa ukoliko želite da uložite više novca, imaćete i pouzdaniji proizvod. 

Električni alati velike snage pomažu pri obavljanju profesionalnih i amaterskih poslova

Električni alati rade pod naponom struje i zahtevaju konstantan priključak na isti. Kablovi ponekad mogu biti veoma naporni, ali je za električne mašine karakteristično to da pružaju veliku snagu pri radu.

Zbog svoje raznolikosti i širok spektra ponude, mogu se pronaći u mnogim industrijama, građevinarstvu kao i u kućnim uslovima za poluprofesionalnu upotrebu.

Ukoliko planirate kupovinu alata za obradu površina različitog materijala, odaberite električne brusilice koje će vam ujedno pružiti mogućnost da precizno obavite posao sređivanja starog nameštaja. Kada se radi o električnim alatima, savetujemo da njih birate upravo prema potrebi, odnosno u situacijama gde se zahteva preciznost uz snagu.

Električne brusilice se u proseku ne mogu pronaći ispod 10.000 dinara, ali smo sigurni da se između 10.000 i 20.000 može napraviti odličan izbor alata odličnih specifikacija.

Dvorište sa kućom zahteva i adekvatan baštenski alat

Ukoliko imate privilegiju da posedujete kuću sa velikim dvorištem, gde možete provoditi vreme sa svojom porodicom i prijateljima, složićete se da bi bila velika šteta kada ovaj prostor ne bi održavali urednim i lepim tokom čitave godine. 

Iako poslovi u dvorištu mogu biti naporni, pravim ljubteljima prirode oni pričinjavaju pravo zadovoljstvo. Baštenski alat se u najvećem broju slučajeva koristi ručno, te ne morate brinuti o punjenju baterija i kablovima.

U skladu sa tim, cene ovih alata nisu visoke, tako da za održavanje bašte ne možemo reći da zahteva puno ulaganja. Kvalitetne makaze za orezivanje u bašti možete pronaći u vrednosnom rasponu od 2.000 do 3.000 dinara. 

Pouzdane sekire i ašovi koštaju po nekoliko stotina dinara, tako da alat za sređivanje bašte i okopavanje zemlje možete nabaviti veoma povoljno, te obogatiti svoju radionicu. Alat je moguće nabaviti i online kupovinom, naročito ako su u pitanju jednostavniji primerci proizvoda.

Ručni alat potreban svakom domaćinstvu

Iako ga predstavljamo poslednjeg, svakako ne bi trebao da zauzima manje važno mesto u hijerarhiji vaše kućne radionice. Upravo suprotno, ručni alat je neophodan svakom domaćinstvu, jer pruža mogućnost rešavanja sitnih kućnih popravki, za koje vam nije potrebna pomoć profesionalong majstora

U asortiman ručnog alata ubraja se takođe veliki broj proizvoda kao što su klešta, čekić, turpije, nasadni ključevi, stege i mnogi drugi. Koristimo ih za zakucavanje eksera, odnosno pričvršćivanje predmeta i njihovo spajanje. Ukoliko dođe do olabavljivanja nameštaja i polica, ručni alat će savršeno poslužiti. 

Cena ovog alata se razlikuje u zavisnosti od namene, pa se tako kvalitetni čekići metalnog vrha i drvene drške mogu pronaći u rasponu od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dinara. Različita klešta možete pronaći takođe za nekoliko hiljada dinara, dok za ona malo kvalitetnija budite spremni da izdvojite i preko 10.000 dinara ako su to recimo klešta za hilzne. 

Cene alata su zaista široka tema o kojoj se može diskutovati satima. Pre svega, treba uzeti u obzir namenu alata, način rada, kao i to da li su za profesionalnu ili hobi upotrebu. U skladu sa svim ovim smo sigurni da ćete i sami pronaći ono što vam najviše odgovara. Preporuka je da ne žalite novac za kvalitetan alat, jer će vam biti u službi dugo godina. Takođe se nadamo da vam je tekst dao određene smernice po pitanju potrebnih ulaganja za neke od po nama najučestalijih alata  u kućnoj upotrebi. 

Foto: Pexels

Related Posts