Pala vrednost tržišta kriptovaluta 190 milijardi dolara

by Vesna Lapčić

Oštar pad cene bitkoina i drugi digitalnih novčića zbrisao je danas oko 190 milijardi dolara vrednosti sa celog tržišta kriptovaluta, piše Tanjug.

Eksperti kažu da bi to mogao da bude signal da su investitori krenuli s rasprodajom virtuelnog novca, kako bi realizovali profite.

Ukupna vrednost tržišta kriptovaluta iznosila je 932,20 milijardi dolara oko 8:10 časova po Griniču, u odnosu na jučerašnjih 1,1 bilion dolara, pokazuju podaci portala Koinmarketcap.

Najveća svetska kriptovaluta, bitkoin, sunovratila se za više od 17 procenata na dnevnom nivopu, 34.654 dolara. Drugi po veličini digitalni novčih, etereum, potonuo je za više od 20 procenata, na 1.072 dolara, prenosi agencija „Blumberg“.

Bitkoin je prošle nedelje dostigao rekordnu vrednost od skoro 42.000 dolara, a u poslednjioh 12 meseci je zabeležio rast vrednosti od preko 340 procenata.

Stratezi investicione banke „JPMorgan“ predviđaju da bi bitkoin mogao dugoročno da dostigne cenu od 146.000 američkih dolara, konkurišući zlatu kao alternativno sigurno utočište. Zaključno sa petkom, jedan bitkoin je vredeo više od poluge zlata od 20 unci.

Ipak, iz „JP Morgana“ su dodali da bi bitkoin, koji je poznat po snažnom osciliranju cene, morao da postane znatno manje volatilan da bi dostigao nivo od 146 hiljada dolara.

Foto: Pixabay.com

Related Posts