Apple i Hyudai proizvodiće samovozeći automobil

by Vesna Lapčić

Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai i američki tehnološki gigant Apple uskoro bi mogli da finaliziraju sporazum o proizvodnji autonomnih električnih automobila, a pokretanje proizvodnih traka se predviđa za tri godine, izveštavaju južnokorejski mediji, a prenosi Tanjug.

Pregovori između dve kompanije su u punom jeku, i očekuje se da će ovaj dvojac postići konačni sporazum do marta 2021, izvestio je u nedelju lokalni medij Koreja IT NJuz, pozivajući se na industrijske izvore.

Ovaj portal navodi da će se autonomni automobili proizvoditi u fabrici u SAD, kojom će upravljati Hjundaijeva filijala Kia Motors, prenosi Raša tudej. Planiraju da već 2024. godine izbace na tržište oko 100.000 vozila, tri godine ranije nego što je najavljeno u ranijim izveštajima.

Vest o potencijalnom povezivanju dve kompanije izazvala je u petak snažan skok akcija Hjundaija od oko 20 procenata, čime je njegova tržišna kapitalizacija povećana za oko osam milijardi dolara, a takođe su za preko 8 odsto porasle akcije Kia Motorsa, drugog po veličini proizvođača automobila u Južnoj Koreji.

Akcije Appla nisu registrovale tako snažan rast poslednjeg trgovinskog dana u prošloj nedelji, ali su njegovi investitori još krajem decembra odreagovali na vest da je tehnološki gigant konačno krenuo napred s planovima za izlazak na tržište automobila.

 

Related Posts