Čak 80 odsto centralnih banaka istražuje digitalne valute

by Vesna Lapčić
Istraživanje Banke za međunarodna poravnanja pokazuje da je čak 80 odsto centralnih banaka širom planete započelo istraživanje digitalnih valuta, a da je 40 odsto njih već prešlo i na eksperimente sa konceptom i dizajnom, piše Starit.
Otkad se kriptovaluta Bitkoin pojavila pre 10 godina, nemali broj banaka je radio na razvoju sopstvenih digitalnih valuta. Valuta koja nije vezana za novčanice i kovanice predstavljala bi korak napred u odnosu na trenutni sistem elektronskog slanja novca. Centralne banke bi, na primer, mogle da distribuiraju novac direktno potrošačima, bez potrebe da se oslanjaju na komercijalne banke i druge platne institucije kao posrednike.
Digitalni novac, iza koga zvanično stane država, može da postane efikasnije sredstvo prilikom plaćanja kao i tokom njegovog prebacivanja s jednog na drugo mesto. To bi trgovcima olakšalo da istog trenutka „završavaju poslove“, a izbegli bi se i svi oni procesi banaka i posrednika koji ponekad traju danima, navodi sajt Fortune.
U anketi koju je 2018. godine sproveo MMF, otkrilo se da vladini bankari eksperimentišu sa ovom tehnologijom kako bi umanjili troškove, ali i ublažili rast nevladinih kriptovaluta, kakva je upravo Bitkoin.
Tako je Kina na korak od toga da bude prva zemlja na svetu koja je uvela digitalnu verziju svoje valute. Stručnjaci smatraju da će im ovo pomoći da smanje uticaj dolara, koji je najčešća strana deviza u kojoj se čuvaju nacionalne rezerve. Isti razlog je naveo i bivši guverner Banke Engleske, kada je nagovestio da „određena grupa kompanija razmišlja o tome da podrži jednu digitalnu valutu“.
Poslednja vest, koju je preneo Reuters, jeste da je kompanija Mastercard napravila platformu koja omogućava centralnim bankama da virtuelno testiraju digitalne valute. Po njihovoj terminologiji, CBDC je digitalna valuta centralne banke (Central Bank Digital Currencies). Ona se dizajnira tako da ima istu vrednost i iste garancije kao standardni, „papirni“ novac.
Nova platforma omogućava simulaciju izdavanja, distribucije i razmene CBDC između banaka, pružalaca finansijskih usluga i potrošača. Centralne banke će moći da izdaju digitalni novac u kontrolisanim uslovima i da testiraju koliko je praktičan u primeni. CEO kompanije je rekao da su već ostvarili saradnju sa velikim brojem centralnih banaka, ali nije otkrio koje su u pitanju.
Za sada se o softveru koji se koristi za testiranje zna jedino da je baziran na blokčejnu — istoj tehnologiji na kojoj je izgrađen Bitkoin.

Related Posts