Nataša Stamenković: Rad od kuće je veliki izazov i za radnike i za poslodavce

by Vesna Lapčić

Piše: Nataša Stamenković, HR ekspert

 

Organizacija rada, usled korona virusa, u mnogim kompanijama je promenjenja. Međutim, vrlo brzo smo uvideli da rad od kuće nije benefit kako je većina zaposlenih zamišljala, tj. da rad od kuće podrazumeva drugačiju organizaciju i drugih segmenata našeg života pa smo brzo poželeli da se vratimo u kancelarije.

Fizička distanca i onlajn poslovanje, druga su velika novina. Euforija koja je obeležila početak Covid krize zbog „lakoće“ onlajn sastanaka, vebinara, stručnih skupova, brzo je izgubila na intenzitetu. Shvatili smo da nije isto kao uživo i da ovaj kanal komunikacije korisimo samo kada je „bolje išta nego ništa“.

Smanjenje zarada, rizik od gubitka posla i mnogo neizvesnosti kod osnovnih egzitencijalnih pitanja dodatne su negativne posledice.

Takođe, već možemo da govorimo o negativnim posledicama  Covid krize, pre svega na mentalno zdravlje ljudi i socijalni život.  Ovo nužno vodi u smanjenu produktivnosti, posvećenosti i zadovoljstva poslom.

HR službe sada imaju težak zadatak. Pored mnogo nepoznanica u novim modelima organizacije rada (ne samo rad od kuće već organizacija rada i zaštita onih koji dolaze na svoj posao uobičajeno i fizički su prisutni), suočavaju se sa dosta novih uloga i očekivanja menadžmenta i zaposlenih.

Najviše bi trebalo da pomognu na razvoju i održavnju poverenja između zaposlenih i menadžera, održavanju kvalitetne komunikacije među zaposlenima, da pomognu u organizaciji zaposlenih u novim okolnostima. Naša uloga je i savetodavna, a svakako je na nama da pružimo pomoć i podršku obolelima i sve to pored uobičajenih tekućih poslova.

Rad od kuće – sad i inače

Zakon o radu RS dozvoljava rad od kuće već nekoliko godina. Kompanije u kojim sam ja radila nisu ovu opciju nudile zaposlenima zbog mnogo rizika u domenu bezbednosti i zdravlja na radu. Takođe, kompanije koje neguju timski rad i kvalitetnu komunikaciju među zaposlenima, ne vide rad od kuće kao opciju regularnog režima rada. Da budem precizna, u nekim okolnostima i periodično, rad od kuće može biti opcija ali svakako nije moj izbor kao redovan režim rada. U ovoj krizi većina kompanija je videla da može i ovako da organizuje rad ali smo brzo prepoznali više negativnih nego pozitivnih efekata rada od kuće.

Jako je teško, na primer, uvoditi nove zaposlene u posao kad kompanija ovako organizuje rad. Timski rad je i pre krize bio tema kojom smo se bavili intenzivno. Sada je ovaj pojam dobio drugo značenje. Neke kompanije imaju problem evidencije radnog vremena kod rada od kuće. Već se otvaraju pitanja kako će poslodavac nadoknaditi troškove zaposlenima za struju, Internet, štampu i drugi potrešni materijal pri radu…šta ćemo sa povredama na radu koje se dese u kući pri radu…

Dobro je da su kompanije odgovorne, ali je mnogo bolje da su i zaposleni odgovorni. Radimo od kuće, a provodimo vreme u prepunim restoranima, tržnim centrima, proslavama…

Svetla strana

Naravno, uvek postoji pored tamne i svetla strana. Uvideli smo koliko su nam naše kompanije, kolege i poslovi važni. Više vremena smo provodili sa porodicama pa smo nekako „vruću temu“ balansa između poslovnog i privatnog života stavili na stranu bar za neko vreme. Uvideli smo da zdravlje nema alternativu, da smo ipak solidarni kada nam je teško. Mnogi su ozbiljno preispitali svoje životne i poslovne izbore. Sve ovo utiče na odnos i prema našim kompanijama i prema poslu.

Počeli smo drugačije da gledamo na sopstveno zdravlje i mnogi su promenili svoje liste životih i poslovnih prioriteta. Preispitujemo svoje izbore. Sve ovo su dobre strane i koristi koje dobijamo iz trenutne situacije.

 

Related Posts