Održivi fondovi rastu brže od tradicionalnih

by Vesna Lapčić

Održivi fondovi nadmašili su svoje tradicionalne kolege u svim glavnim klasama imovine i regionima 2023. godine, prema novom izvještaju „Održiva stvarnost“ Instituta Morgan Stanley za održivo ulaganje. Sveukupno, održivi fondovi su ostvarili srednji prinos od 12,6%, što je skoro 50% više od prinosa tradicionalnih fondova od 8,6%, s tim da su bolji rezultati uglavnom došli u prvoj polovini godine. Potražnja investitora je takođe ostala jaka sa imovinom pod upravljanjem koja je porasla za 15% u odnosu na nivo iz 2022. godine, dostigavši ​​3,4 triliona dolara.

„Održivi fondovi su se prošle godine vratili svom dugoročnom trendu nadmašivanja svojih tradicionalnih kolega“, kaže Džesika Alsford, glavni direktor za održivost Morgan Stanleya i izvršni direktor Instituta za održivo ulaganje. „Ovo dolazi nakon našeg istraživanja pojedinačnih investitora, koje je pokazalo da većina traži i konkurentne finansijske povrate i održivost u svojim strategijama ulaganja. Naša nova analiza pokazuje da je to moguće.“

Institutska analiza podataka Morningstara pokazala je da bi se ulaganje hipotetičkih 100 dolara u održivi fond u decembru 2018. godine povećalo za 35% da je postigao srednji prinos za svaku od posljednjih pet godina. Za tradicionalne fondove ta investicija bi bila veća za 25%.

Related Posts