Home Novac Novak Đoković – brend vredan milione, koliko zarađuje i šta će biti sa sponzorima?

Novak Đoković – brend vredan milione, koliko zarađuje i šta će biti sa sponzorima?

by Vesna Lapčić

Pravna bitka Novaka Đokovića, najboljeg tenisera današnjice, u Australiji je završena, ali se tokom celog ovog procesa nametnulo pitanje i kako će reagovati sponzori na novonastalu situaciju. Osim toga, malo je onih koji su se tokom čitave ove sage zapitali, da li je Novak, između ostalog, u Australiju otišao, nakon što mu je odbrena visa, i zbog tih istih sponzora i milionskih ugovora koje ima sa njima, a ne samo da juriša na 21. titulu što je svakako primarni cilj.

Već danas, kada je srpski sportista sleteo u svoj rodni Beograd, glavni sponzor ovog vrhunskog sportiste Lacoste je izdao saopštenje da će se videti sa njim što je pre moguće. Brend Lacoste je inače osnovao 1933. sedmostruki osvajač grand slam titula Rene Lacoste i preduzetnik Andre Giljer. Brend je postao poznat po svojim polo majicama na kojima je krokodil – nadimak koji je Lacoste dobio dok je igrao tenis.

Njegovi drugi sponzori poput proizvođača automobila Peugeot nije želeo danas da se izjašnjava o Novaku Đokoviću. Švajcarski proizvođač satova Hublot takođe se nije oglasio još uvek nakon deportacije, a ranije su izjavili da će nastaviti da sarađuju sa prvim reketom sveta te da ne mogu da komentarišu njegove lične odluke. Zvaničnog saopštenja nema ni od japanski gigant sportske opreme Asics i kompanije Head.

Prema Forbsovoj listi iz 2021. godine, godišnji ugovori Novaka Đokovića vredni su više od 30 miliona dolara i bio je 46. najplaćeniji sportista u 2021. sa zaradom od 34,5 miliona dolara (zarada od turnira i sponzora). Prema ovoj Forbsovoj listi, Feder je bio teniser sa najvećom zaradom od 90 miliona dolara i to uglavnom od sponzorskih ugovora. Više od Đokovića u svetu tenisa zarađuje i Naomi Osaka i to 60 miliona dolara, a sledi Serena Vilijams sa zaradom od 41,8 miliona dolara.

Tokom profesionalne karijere, koja je počela 2003. godine, Đoković je od turnira u singlu i dublu zaradio 154,7 miliona dolara osvojivši 86 titula. Teniska legenda je prvi sportista u „belom sportu“ koji je od turnira zaradio više od 150 miliona dolara. Rodžer Federer je, na primer, zaradio 130 miliona dolara od turnira, ali, kao što smo spomenuli, Švajcarac od sponzora zarađujue daleko više od Đokovića. Rafael Nadal je tokom karijere zaradio 125 miliona dolara od turnira.

APPLE – PRVA KOMPANIJA KOJA JE DOSTIGLA VREDNOST OD TRI BILIONA DOLARA

 

Šta može da se desi u budućnosti?

Vodeći stručnjak za brendove Marsel Knobil nedavno je za Telegraph Sport rekao da bi sponzori Novaka Đokovića mogli da raskinu ugovore sa Srbinom ukoliko njegov imidž anti-vaksera nastavi da dobija na značaju. Mnogi stručnjaci u ovoj oblasti misle da su dešavanja u Australiji narušila imidž srpskog tenisera, a mnogi sportisti su ga posavetovali da se vakciniše i nastavi karijeru.

„Njegov bankar trenutno ne bi trebalo da bude zabrinut, ali sponzori će sigurno pomno pratiti razvoj situacije. Sumnjam da su njegovi ugovori u ovom trenutku ugroženi. Problem može da nastane ukoliko Đoković zaista postane ikona antivaksera“, rekao je Knobil pre nekoliko dana.

Inače, Novak Đoković kao što svi znaju nije vakcinisan, ali je u više navrata izjavljivao da nije protiv vakcinacije i da svakako nije antivakser. Budući da je za sve više turnira, kao i za sve preostale grand slam turnire, vakcinacija obavezna da bi se na njima učestvovalo, ostaje da vidimo šta će Đoković uraditi u narednom priodu i da li će sve staviti na kocku ili će se ipak vakcinisati. Osim ukoliko se ne proglasi kraj pandemije pa samim tim i države odustanu od pomenutih uslova za učestvovanje na sportskim događajima. Bil Gejts je već takav scenario najavio, a budući da je najavio i pandemiju, verujemo da zna o čemu priča i da mu treba verovati.

Autor: Vesna Lapčić

Foto: Pixabay.com

 

You may also like