Apple prva kompanija koja je dostigla vrednost od tri biliona $

by Vesna Lapčić

Američki tehnološki gigant Apple postao je prva kompanija koja je dostigla procenu na berzi od 3 biliona dolara, piše BBC.

Cena akcija kompanije porasla je za oko 5.800% otkako je suosnivač i bivši izvršni direktor Stiv Džobs predstavio prvi iPhone 2007. godine.

Međutim, njegova vrednost je malo pala sa te prekretnice, da bi završila trgovačku sesiju u ponedeljak u Njujorku na 2,99 biliona dolara. Apple je bio jedan od velikih pobednika pandemije, pošto su blokade zbog korona virusa dovele do povećanja potrošnje na gadžete.

„Postići vrednost od 3 biliona dolara je još jedan istorijski trenutak za Apple, jer kompanija nastavlja da dokazuje da oni koji sumnjaju nisu u pravu“, rekao je Den Ajvs, analitičar iz Vedbuša.

Bilo je potrebno nešto više od 16 meseci da se procena kompanije Apple na berzi poveća sa 2 biliona na 3 biliona dolara.

Apple je bio i prva kompanija koja je dostigla procenu na berzi od 1 bilion dolara u avgustu 2018.

Polovinu prodaje kompanije čini telefon iPhone, dok je takođe poznat po svojim iPad tabletima i Mac računarima.

Sve važniji delovi poslovanja su softver koji se prodaje preko Apple prodavnice, prostor za skladištenje preko iCloud-a i usluge kao što su muzičke, televizijske i fitnes platforme za pretplatu.

Foto: Pixabay.com

 

Related Posts