Nikolić: Vrednost izvoza „haj-tek“ proizvoda uvećan 15 puta od 2005.

by Vesna Lapčić

U Srbiji natprosečno raste izvoz proizvoda visoke i srednje tehnološke složenosti, posebno „haj-tek“ proizvoda čija je vrednost izvoza za deceniju i po uvećana gotovo 15 puta, napisao je ekonomista Ivan Nikolić u najnovijoj publikaciji „Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT).

Nikolić u analizi kaže da je vrednost izvoza proizvoda visoke tehnološke složenosti (haj-tek) sa 77,4 miliona evra u 2005. godini, prošle godine dostigao 1,15 milijardi evra.

Izvoz proizvoda visoke i srednje tehnološke složenosti čini tačno trećinu ukupnog robnog izvoza Srbije, dok je pre 15 godina iznosio svega 13,5 odsto, po čemu Srbija nije mogla da parira ni jednoj evropskoj ekonomiji.

Tri od 18 proizvoda koji čine haj-tek grupaciju generišu 72,2 odsto njihovog izvoza u 2020. godini, a ta tri proizvoda su rotacione električne mašine, termojonske elektronske cevi i električne mašine i aparati.

Nikolić navodi da u Srbiji postoji visok stepen proizvodne koncentracije u izvozu haj-tek grupacije, dok se za koncentraciju u izvozu proizvoda srednje tehnološke složenosti može reći da je približna proseku posmatranih zemalja u istraživanju – Bugarske, Češcke, Nemačke, Hrvatske, Mađarske, Poljske, Rumunije i Slovenije.

Među proizvodima srednje tehničke složenosti koje Srbija izvozi su oprema za distribuciju električne energije, putnički automobili i električni aparati za strujna kola.

„Primera radi, Srbija danas izvozi za oko 15 odsto više proizvoda visoke i srednje tehnološke vrednosti u odnosu na Hrvatsku, dok je pre samo 15 godina njihov izvoz ovih proizvoda bio petostruko veći“, navodi Nikolić u analizi „Numerički prikaz ubrzanog tehnološkog restrukturiranja srpskog robnog izvoza“.

Related Posts