Ukupna premija osiguranja dostigla 110 milijardi dinara; nove „zvezde“ na tržištu

by Vesna Lapčić

Ukupna premija na tržištu osiguranja u 2020. godini iznosila je blizu 110 milijardi dinara, podaci su koje je objavila Narodna banka Srbije.  Rast premije je bio skroman, 2,3 odsto (107 milijardi u 2019. bila je ukupna premija), ali su takvi rezultati svakako pohvalni budući da je godinu za nama obeležila pandemija te da su pojedina tržišta u regionu zabeležila i pad premije.

Najveću premiju i dalje generiše Dunav osiguranje i to 29,7 milijardi dinara što čini oko 26 odsto od ukupne premije na tržištu. Ova osiguravajuća kuća je ostvarila blagi rast premije koja je 2019. iznosila 28,4 milijarde dinara.

Na drugoj poziciji nalazi se Generali osiguranje sa premijom od 22,1 milijardu dinara, dok je Wiener Städtische osiguranje prvi put godinu završilo na trećoj poziciji, pomerivši se tako na lestvici za korak više sa premijom od 13,2 milijarde dinara. DDOR Novi Sad „diše za vratom“ pomenutoj osiguravajućoj kući sa premijom od 13,09 milijardi dinara. Oba osiguravajuća društva ostvarila su rast premije u prethodnih godinu dana u odnosu na 2019. godinu pokazuju podaci NBS. Na petoj poziciji je Triglav osiguranje sa premijom od 7,1 milijardi dinara što je takođe više u odnosu na 2019.

Ipak, „zvezda“ tržišta, ako se upoređuju podaci 2020. godine i 2019. je definitivno Globos osiguranje. Ova, do skoro, mala osiguravajuća kuća, sa zanemarljivim tržišnim učešćem i premijom od svega 260 miliona dinara u 2019. godini, prošle godine je ostvarila premiju od čak dve milijarde dinara. Već smo objavili da je ovo osiguravajuće društvo preuzela kompanija “British motors doo” od kada i kreće brzi rast Globos osiguranja.  Vest o preuzimanju možete da pročitate na sledećem LINKU.

Na srpskom tržištu osiguranja posluje 16 osiguravajućih kompanija. Poslednjih godina bio je prisutan trend akvizicija i preuzimanja. Ipak, to se nije dešavalo tokom 2020. te je broj kompanija ostao isti kao i 2019.

Foto: Unsplash

Related Posts