Mađarski startup SEON privukao značajne investicije

by Vesna Lapčić

Kompanija SEON, specijalizovana za sprečavanje prevara na internetu, uspešno je zaključila krug ulaganja serije A, povećavajući kapital kompanije za 10 miliona evra. Creandum, jedan od najpoznatijih svetskih stručnjaka za ulaganja u ranoj fazi, svojom investicijom predvodi krug. Transakcija stavlja SEON na Creandum-ov popis brendova među kojima su Bolt, Spotify, Klarna i Vivino. Kao deo ove transakcije PortfoLion, mađarski investicioni fond, deo OTP grupe, zadržao je svoj vlasnički udeo u kompaniji.

Tajna uspeha SEON-a zasniva se na mašinskom učenju zahvaljujući kojem može filtrirati 80 odsto prevara tokom internet transakcija. SEON dovršava sveobuhvatnu analizu dostupnih podataka: sistem ispituje IP adresu uređaja koji kupac koristi, navedenu imejl adresu, dostupne informacije na profilima društvenih mreža i upoređuje ih sa prethodnim obrascima ponašanja na mreži vlasnika kartice za izračunavanje sigurnosnog rizika zasnovanog na rezultatima. Ova tehnologija je i više nego dobrodošla baš u vreme pandemije i porasta e-commerca, a time i internet prevara.

SEON svoj servis nudi prvenstveno pružaocima usluga u e-commercu i bankama, a od samog početka pokazuju značajne rezultate. To je dovelo do toga da su evropske i američke kompanije poput Patreona, KLM-a, OTP banke u Mađarskoj, AirFrance-a, AVIS-a i EUROBET-a integrisale SEON u svoje sisteme. Zahvaljujući uspešnom razvoju i dinamičnoj međunarodnoj ekspanziji, dokazano je da je SEON-ov sistem uštedeo najmanje 10 miliona evra ispitivanjem više od 50 miliona transakcija. Kompanija takođe uspeva da udvostruči prihode svake godine.

PortfoLion i Fiedler Capital su 2018. godine podržali SEON ulaganjem od 500 hiljada evra. Rast se nastavio i u godinama nakon prvog ulaganja. Zahvaljujući svojim „user-friendly“ sistemima, uspešnoj strategiji cena i poslovnom modelu, SEON je postigao izuzetnu efikasnost. Nadalje, kompanija aktivno stvara vrednost kroz svoju misiju demokratizacije sprečavanja prevara. „SEON je važan brend: nudi rešenje za jedan od najvećih izazova digitalizacije, ne samo da štedi stotine miliona evra za svoje partnere, već čini Internet sigurnijim mestom. Njihov proizvod menja svet i zadovoljstvo mi je što sam deo njihovog putovanja “, izjavio je Gábor Pozsonyi, partner u PortfoLionu zadužen za SEON.

Iako SEON čini međunarodni tim sa sedištima u Budimpešti i Londonu, sa 47 zaposlenih,  startap planira da nastavi sa razvojem u Mađarskoj. Plan je da se proširi tim sa više od 100 novih zaposlenih, uglavnom stručnjaka iz inženjeringa i prodaje. Kompaniju su osnovala 2017. godine dva studenta, Tamás Kádár i Bence Jendruszák, da bi se suprotstavili prevari sa kreditnim karticama putem interneta koja ih je lično frustrirala. Od početka je bilo jasno da im je cilj visoko konkurentno tržište: stručnjaci su predvideli da će velike kompanije potrošiti milijardu na usluge sajber sigurnosti 2017. godine. Od pojave pandemije Covid -19, još je veći akcenat na internet trgovini, a samim tim i potreba za sprečavanje prevara na internetu. Za više informacija posetite https://seon.io/

 PortfoLion

Portfolion je kompanija sa preduzetničkim i privatnim kapitalom sa sedištem u Budimpešti, član OTP Grupe, najveće bankarske grupe u Centralnoj Istočnoj Evropi. PortfoLion ima strategiju ulaganja i nastoji da se udruži sa vizionarskim timovima osnivača sa stvarnim globalnim rastom i skalabilnim digitalnim proizvodima. Ima više od 20 aktivnih investicija uključujući SEON, Novakid, OneSoil, Tresorit, Starschema i CodeCool. Značajni projekti uključuju Banzai Cloud (prodat Cisco-u) i Crio Management (prodat VitroLife-u). Portfolion aktivno traži nove investicije širom Evrope sa ukupno više od 400 miliona evra sredstava. Za više informacija posetite http://portfolion.hu

Related Posts