Tomislav Momirović: Rat u Ukrajini imaće nesagledive posledice, a neće ih izbeći ni Srbija

by Vesna Lapčić

Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, transporta i infrastrukture je rekao da će rat u Ukrajini imati nesagledive posledice po celu Evropu,  a teško da će Srbija to moći da izbegne.

„Kada imate takvu političku i ekonomsku krizu svi problemi isplivavaju na površinu. Na kraju smo krize izazvane korona virusom sa kojom smo se dobro izborili i moraćemo isto tako da se izborimo i sa ovom“, rekao je Momirović na Kopaonik biznis forumu.

Vladimir Vučković, bivši član Fiskalnog saveta je rekao da ćemo imati veće budžetske probleme zbog krize u Ukrajini.

„Čim se napravi nova Vlada treba pretresti budžet i napraviti konzervativan plan gde treba naći zdrave projekte i investicije a sve one sa sumnjivim ekonomskim efektitma treba odložiti. Kako bude prolazila kriza moći ćemo da pričamo i o raznim drugim davanjima. Javne investicije treba da se održe, pojačati ono što nam je potrebno infrastruktura, zaštita životne sredine, zdravstvo, prosveta, a projekata poput nacionalnog stadiona koji nam nije preko potreban treba odložiti“, rekao je Vladimir Vučković.

On je dodao i da je dobro što javne investicije učestvuju sa 7,4 % BDP-a, te da je bilo porazno kada su one 2014. iznosile svega 1,8% odsto. Istako je da i dalje treba raditi na povećanju investicija u infrastrukturu i zdravstvo i prosvetu.

Prvog dana najznačajnijeg ekonomskog regionalnog skupa koji se održava u hotelu Grand Kopaonik, učesnicima se obratila Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije, koja je takođe govorila o poremećajima na međunarodnom tržištu, prouzrokovanim ratom i krizom u Ukrajini, kao i  neizvesnim geopolitičkim zbivanjima.

Ona je istakla da je Srbija na vreme kreirala robne rezerve, rezerve energenata, devizne rezerve i efektivni strani novac.

„Mudrom i proaktivnom politikom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obezbedio je da Srbija plaća jednu od najpovoljnijih cena energenata. Vlada je odustala od redovnog povećanja akciza, čime je sprečen dalji rast cena goriva, a privremeno je ograničen i rast cena, a  imali smo i isplate jednokratne novčane pomoći za penzionere i mlade. Pripremili smo pakete mera i planski smo i na vreme obezbedili rezerve svega – robne rezerve, energente, devizne rezerve i efektivni strani novac“, istakla je Jorgovanka Tabaković.

Govoreći o inflaciji, dodala je da će prema projekcijama Narodne banke Srbije, inflacija od drugog tromesečja, biti na opadajućoj putanji. Tokom svog obraćanja ona je govorila i o rezultazima koje je naša zemlja ostvarila tokom pandemije koronavirusa. Istakla je da se Srbija vratila na predkrizni nivo bruto društvenog perioda nakon tri tromesečja, što, kako je dodala, nije bio slučaj nakon krize 2008. godine.

Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Republike Srbije je takođe govorio o izazovima koji su postavljeni pred ceo svet zbog novonastale geopolitičke situacije i istakao da će Srbija da  nastavi da vodi odgovornu fiskalnu i monetarnu politiku, da prati situaciju iz dana u dan, i da reaguje čim bude bilo potrebe za tim.

„Svet u kome danas živimo nije svet koji smo poznavali pre dve godine“, izjavio je Siniša Mali na otvaranju najznačajnijeg ekonomskog regionalnog skupa. On je naglasio da je Srbija pokazala koliko snage ima da se nosimo sa krizom, da su pored investicija sačuvana radna mesta, kao i da u našoj zemlji nije bilo crnih scenarija masovnih otpuštanja i zatvaranja fabrika.

Govoreći o deficitu, izjavio je da će deficit ove godine biti 3% odsto, verovatno i manje, a za narednu godinu je projektovan 1,5 %, da se država  ponaša odgovorno i da je uprkos deficitu  održana stabilnost javnih finansija.

On je zaključio da su mir i stabilnost, u fiskalnom i monetarnom smislu, ključni za sve nas, da nam ne trebaju podele , da ostvaruijemo dobre rezultate kada je ekonomija u pitanju i da treba da se borimo za svako novo radno mesto i da stvaramo bolju Srbiju.

Related Posts