Mirvie prikupio 60 miliona $ za testove krvi koji predviđaju komplikacije u trudnoći

by Vesna Lapčić

Visok krvni pritisak kod trudnica poznat kao preeklampsija zna da bude veoma opasan i po plod i po majku. Kompanija Mirvie, sa sedištem u San Francisku, razvija neinvazivne dijagnostičke alate koji bi mogli da pomognu u predviđanju rizika od preeklampsije i prevremenog porođaja iz bočice krvi. Do sada se ova tehnologija, poznata kao tečna biopsija, uglavnom koristila za rano otkrivanje raka.

Maneš Jan i Stefan Kuake, osnivači kompanije, rekli su da „veruju „da imaju istorijsku priliku da reše ono što je apsolutno zapanjujuća, nezadovoljena potreba u zdravlju trudnoće“.

„Na naučnom nivou, ono što zaista pokreće sve ovo je da nikada ranije nismo bili u stanju da vidimo osnovnu biologiju u zdravlju trudnoće, jer ne možemo da uradite bilo kakvu vrstu invazivnog uzorkovanja,“ rekao je Jan.

Ranije ovog meseca, test kompanije Mirvie za preeklampsiju je dobio oznaku revolucionarnog uređaja od FDA, što je ubrzani put koji daje prioritet pregledu proizvoda koji bi mogli pomoći u boljem lečenju ili dijagnostikovanju stanja opasnih po život. Kompanija je objavila 17.5.2022. da je prikupila 60 miliona dolara u finansiranju Serije B koje će predvoditi Decheng Capital, što će pomoći u finansiranju kliničkog ispitivanja od 10.000 osoba kako bi se potvrdila Mirvijeva tehnologija dok se kreće ka komercijalizaciji. BlackRock, Foresite Capital, General Catalist, GV, Khosla Ventures i Mayfield su učestvovali u rundi, što dovodi Mirvievu procenu na 155 miliona dolara, prema osobi koja je upoznata sa ugovorom. Olimpijska trkačica Alison Feliks, čija je ćerka rođena osam nedelja ranije zbog komplikacija preeklampsije, takođe je uložila u rundu. Kompanija je do danas prikupila ukupno 90 miliona dolara.

Investitori podržavaju tim sa dokazanim iskustvom u prostoru za tečnu biopsiju. Kuake, 52, profesor bioinženjeringa na Stanfordu i predsednik Chan Zuckerberg Biohub-a, izumeo je nove tehnologije sekvenciranja i dijagnostičke alate, uključujući prvi neinvazivni prenatalni test za Daunov sindrom. On predsedava Mirvijevim naučnim savetodavnim odborom. Jain je proveo dve decenije komercijalizujući tehnologiju sekvenciranja i dijagnostike, uključujući i funkciju izvršnog direktora kompanije Cirina, koja je razvila test tečne biopsije za rano otkrivanje raka i spojila se sa Gralom 2017.

„Priroda većine nauke u ovom prostoru nije toliko razvijena kao ono što smo videli u oblastima kao što je rak, gde je upravo bilo toliko ulaganja“, kaže Krišna Ješvant, generalni partner u GV (ranije poznat kao Google Ventures). „To znači da postoje mogućnosti da ljudi donesu neka od saznanja iz ovih različitih oblasti u zdravlje žena“.

Pixabay.com

Related Posts