Home Novac Inflacija u julu 12,8 odsto, cene hrane i energenata rasle više od previđenog

Inflacija u julu 12,8 odsto, cene hrane i energenata rasle više od previđenog

by Vesna Lapčić

Međugodišnja inflacija u julu u Srbiji je iznosila 12,8 odsto i praktično je nastavila da raste, saopštila je Narodna banka Srbije.

Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije, rekla je da „iako su u maju pretpostavili da će inflacija još u nekoliko narednih meseci nastaviti da se kreće uzlaznom putanjom, intenziviranje geopolitičkih tenzija i nepovoljniji agrometeorološki uslovi od očekivanih uticali su na to da cene hrane i energenata prethodnih meseci ostvare veći rast od predviđenog“.

„Prosečna cena gasa, koja je reperna za evropsko tržište, u julu ove godine u proseku je iznosila preko 1.800 dolara za hiljadu kubnih metara, što je četiri puta viša cena nego godinu dana ranije i 16 puta viša cena u odnosu na prosečnu za 2020. godinu. Slično, berzanska cena električne energije u zemljama zone evra (Austriji i Francuskoj) u julu je u proseku iznosila 360 odnosno 400 evra po megavat-satu i bila je za oko četiri odnosno pet puta viša nego godinu dana ranije, dok je svetska cena nafte, iako u padu od sredine juna zbog jačanja recesionih pritisaka na globalnom nivou, u julu u proseku iznosila 109 dolara po barelu i vila viša za 46 odsto nego godinu dana ranije.  Pored toga, svetske cene žitarica, merene indeksom FAO, od početka godine beleže dvocifren međugodišnji rast, koji je u julu iznosio oko 17%.“, objasnila je Tabaković šta je sve uticalo na rast cena.

Ona je rekla da će inflacija dostići vrhunac tokom trećeg tromesečja, a da će nakon toga imati opadajuću putanju da bi drastičniji pad mogao da se očekuje u drugoj polovini 2023.

 

You may also like