Megasuše usled klimatskih promena najveće u poslednjih 1200 godina

by Vesna Lapčić

Megasuša koja je zahvatila američki Zapad stvorila je najsušnije dve decenije u regionu u poslednjih 1.200 godina, a klimatske promene izazvane ljudskim faktorom uzrokovale su ovaj problem, saopštili su naučnici.

U istraživanju, objavljenom u časopisu „Nature Climate Change“, naučnici su analizirali suše na jugozapadu Severne Amerike od 800. godine i otkrili da su uslovi tokom ovog veka ozbiljniji od megasuše kasnih 1500-ih.

Istraživači su takođe upozorili da će se uslovi verovatno nastaviti do 2022. godine i da će trajati godinama. Megasuša se definiše kao produžena i teška suša koja traje dve decenije ili duže, prema Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu.

„Umesto da počne da nestaje nakon vlažnih godina 2017. i 2019. godine, suša iz 2000-ih je ojačala tokom 2020-2021, što jasno pokazuje da je sada jača nego što je ikada bila“, rekao je A. Park Vilijams, klimatski naučnik na UCLA.

„Nema dokaza da suša iz 2000-ih počinje da jenjava“, dodao je Vilijams, koji je vodio analizu koristeći podatke o prstenovima drveća.

Istraživači  su izračunali da se 42% ovakve suše može pripisati višim temperaturama zbog uticaja čoveka odnosno emisija gasova staklene bašte koji zadržavaju toplotu u atmosferi.

Prema Američkom monitoru suša, skoro 95% regiona iskusilo je suše, a zajedno sa njima i intenzivnije šumske požare i opadajuće zalihe vode u regionu reke Kolorado.

Nivoi vode u dva najveća rezervoara u zemlji, jezerima Mid i Pauel, na najnižim su nivoima ikada zabeleženim, a 2020. godina je bila najgora po šumskim požarima u istoriji SAD u kojima je izgorelo više od 10 miliona hektara šuma.

Federalni zvaničnici su prošle godine naredili prvo isključenje vode u basenu reke Kolorado, što je uticalo na snabdevanje vodom i strujom za više od 40 miliona ljudi širom Zapada.

U Kaliforniji, guverner Gevin Njusom je prošle godine zatražio od stanovnika da smanje potrošnju vode u domaćinstvima za 15% u uslovima rekordnih temperatura. A zvaničnici za vodu su nedavno upozorili da bi Kalifornija mogla da se suoči sa trećom uzastopnom sušnom godinom zbog značajnog nedostatka snega ove sezone.

Related Posts