Šta sve morate znati pre kupovine novog automobila

by Vesna Lapčić

Shvatili ste da je vreme da menjate vaš automobil? 

Želite nešto brže, bolje ili novije za vas i vašu porodicu? 

Za početak bilo bi poželjno da razmislite šta ćete sa svojim trenutnim, uskoro, starim automobilom. Najbolje je da se dobro informišete gde se vrši otkup automobila po najboljoj ceni

Kupovina automobila nije mala stavka i ovo će itekako uticati na vaše rashode i budžet. 

Ali ukoliko uspete da brzo i dobro prodate svoj stari automobil, to će vam itekako olakšati novu kupovinu. U nastavku teksta izdvojili smo neke od stvari koje je potrebno da znate i da ste upućeni u njih prilikom kupovine novog automobila. 

#1 Da li imate neke dodatne troškove nakon kupovine?

Kada u salonima automobila razgovarate sa agentima prodaje, iznos koji vam oni govore jeste cena samog vozila, međutim to nije cena koja bi vama bila naplaćena za taj automobil. 

Tu mogu postojati dodatni troškovi.

Neki od dodatnih troškova su obavezni, dok su neki opcioni, ali tu spadaju porezi, registracija, dokumentacija, dok neki saloni imaju i svoje posebne dodatne troškove. Ukoliko se na vreme ne raspitate o ovim troškovima, krajnja cena kupovine vašeg automobila može da bude znatno veća od one o kojoj ste pričali prilikom razgovora o automobilu.

Iz tog razloga je najbolje odmah pitati za ostale troškove i uslove kako biste izbegli neprijatne situacije, kako za vas, tako i za prodavca automobila.

#2 Kilometraža automobila

Ukoliko ste se odlučili za kupovinu polovnog automobila preko interneta, a niste se još videli uživo sa prodavcem automobila koji tražite, dobro razmislite o stanju vozila. Na internetu slike nisu uvek verodostojne i ipak ćete se najbolje uveriti svojim očima. Najbolja metrika kako biste znali koliko je korišćen automobil jeste da proverite kolika je pređena kilometraža.

Naravno, ukoliko i kupujete automobil iz salona, može da se desi da je kilometraža veća od desetak kilometara. To se dešava kada je automobil imao test vožnju ili je prebačen iz drugog lokala tako što su ga prevezli i na taj način je dobio te kilometre. 

Ali svakako, prilikom kupovine novog, a pogotovo polovnog automobila, morate biti oprezni. A treba da znate sve informacije kako biste najbolji doneli odluku o kupovini automobila. 

#3 Dostupnost rezervnih delova

Pre nego što izaberete novi automobil, ukoliko kupujete u salonu noviji model, proverite koje su cene i kakva je dostupnost rezervnih delova. Nekad, rezervni delovi su teško dostupni u našoj zemlji, samim tim, njihova cena često bude previsoka. 

#4 Proverite da li postoje delovi koji nisu originalni

Uglavnom svaki automobil dolazi sa dodacima koji su instalirani i podešeni već prilikom izrade, u samoj fabrici. Distributeri, dileri i preprodavci ponekad dodaju nove opcije, jer žele da na taj način povećaju vrednost automobila i povećaju svoj profit prilikom prodaje istog. 

Najčešći dodaci su alarmi, zatamnjena stakla, kao i svetla za maglu. Ovakvi dodaci značajno povećavaju cenu automobila. Može se desiti da prodavac prećuti o ovim dodacima, te vas mi savetujemo da odmah proverite da li postoje neke od prethodno navedenih stvari. 

Takođe, bitno da je da dobro i detaljno pročitate ugovor kako ne biste potpisali ugovor u koji će biti ubačeni neki dodaci koji vam nisu potrebni i zbog kojih ne želite da plaćate veću vrednost automobila

#5 Koja kategorija automobila odgovara vama?

Pre nego što uzmete novi automobil, razmislite koji tip automobila najviše odgovara vašim potrebama. Ukoliko imate porodicu, za vas je neki automobil koji je komforniji, ima više mesta, veći gepek. Ipak porodični automobil treba da bude komforan, prostran i bezbedan. 

Nije bitna samo litraža automobila i njegov spoljašnji izgled, iako naravno i ti faktori imaju značajan uticaj kada je u pitanju izbor vašeg novog vozila. Sagledajte sve faktore vezane za model i kategoriju automobila. 

Nije svaki automobil praktičan za sve vaše potrebe. Možda bi bilo idealno ukoliko prodavci dozvoljavaju test vožnje, da se isprobate za volanom. Ipak je drugačije kada sednete u automobil, osetite ga i provozate. 

#6 Registracija

Dobro proverite koji je iznos registracije. Možda ćete imati novca da kupite sad taj automobil koji želite, ali takođe, potrebno je i da razmislite i procenite da li ćete moći svaki godine da plaćate registraciju. 

To svakako nije mali izdatak.

#7 Dostupnost servisa

Proverite mrežu ovlašćenih servisa, kako ne biste morali da prelazite stotine kilometara zbog malog servisa ili ukoliko dođe do situacije da se upali neka lampica, a ne znate zbog čega.

A nakon što vam istekne garancija, bitno je i da imate blizu i neki neovlašćeni servis koji će moći da vam pomogne i reši vam problem ukoliko dođe do nekih problema sa vašim vozilom. 

#8 Pomoć prijatelja

Ukoliko kupujete polovan automobil, kad budete išli da ga pogledate, obavezno povedite sa sobom nekoga ko se razume u automobile, ukoliko vi niste sigurni u svoje znanje. 

Često, kada nađete automobil preko interneta, dešavaju se situacije da automobil ima delove koji nisu originalni, da su rađene modifikacije, da vam nude automobil koji je bio oštećen, pa je doteran samo kako bi se prodao. 

Iako automobil može da izgleda pristojno i lepo, najbolje je da obavite test vožnju i da vaš prijatelj, kolega ili neki majstor pogledaju automobil malo bolje kako ne biste posle imali dodatne troškove oko menjanja delova i dodatnih poseta majstoru.

Kupovina automobila nije nešto što radite često. Kada kupujete novo vozilo za vas ili vašu porodicu, uzmite u obzir sve faktore i pametno donesite odluku. Sve je bitno, a vaše zadovoljstvo najbitnije. 

Autor: Lara Vučetić

Related Posts