Mama koja zarađuje 760.000 $ pasivnih prihoda

by Vesna Lapčić

Kada je napravila svoj blog o novcu i načinu života Making Sense of Cents 2011. godine, Mišel Šreder-Gardner nije imala ideju šta tačno radi.

Bila je 22-godišnji finansijski analitičar koji je zarađivao 40.000 dolara godišnje i borila se da otplati studentske kredite. Upravo su dugovi bili ti koji su bili razlog zašto je počela da piše blog u kojem je pisala o napretku svojih finansijskih ciljeva.

Jedanaest godina kasnije, Making Sense je narastao iznad njenih najluđih snova. Tokom poslednjih pet godina, zaradila je u proseku 760.000 dolara godišnje u pasivnom prihodu pružajući savete o tome kako da počnu da investirju, koje finansijske proizvode da koriste i kako da se uhvate u koštac sa drugim odlukama o novcu.

Suprug i ona su dostigli finansijsku nezavisnost i uštedeli dovoljno da se penzionišu kad god žele.

„Ovo mi je omogućilo da živim svoj idealan način života: radim samo 10 sati nedeljno i putujem puno radno vreme na našoj jedrilici. Redovno sam na ronjenju, istraživanju i planinarenju“, kaže Mišel Šreder-Gardner, za CNBC.

Making Sense je počeo kao hobi, priča ona.

„Oko šest meseci nakon pisanja, moj prijatelj me je povezao sa kompanijom koja je želela da napišem sponzorisani post za njih. Platili su mi 100 dolara da praktično dođem do svojih 50.000 posetilaca sajta mesečno. Nakon toga sam počela da proučavam druge blogere koji su zarađivali na svojim blogovima. Objavljivala sam češće i postavljala prikazne oglase na svojoj veb stranici. Takođe sam nastavila da pišem sponzorisane postove tako što sam došla do brendova sa kojima sam videla da rade drugi blogeri“, kaže ona.

Za samo dve godine zarađivala je oko 5.000 do 10.000 dolara mesečno – više od onoga što je zarađivala na svom dnevnom poslu. Kada je u potpunosti otplatila studentski kredit 2013. godine, odlučila je da napusti posao i bloguje sa punim radnim vremenom.

Prvih nekoliko godina fokusirala se na blogerski element svog poslovanja i objavljivala nove postove skoro svaki dan. Objavljivala je i gostujuće članke na blogovima svojih prijatelja.

Zatim je udvostručio svoje prisustvo na društvenim mrežama. Sada ima 110.000 pratilaca na Fejsbuku, gde objavljuje više puta dnevno, i 161.000 pratilaca na Pinterestu, gde objavljuje otprilike dva puta nedeljno. Takođe ima više od 130.000 pretplatnika na e-pošti.

Tokom godina, iskoristila je svoju publiku da stvorim nekoliko pasivnih tokova prihoda. A 2016. godine pokrenuja je svoj prvi kurs bloganja. Danas piše i objavljuje blogove samo jednom ili dva puta nedeljno, a zaradila je više od 4.000.000 dolara bruto prihoda u poslednjih pet godina.

„Ostvarivanje pasivnog prihoda od bloga ne znači da nikada ne morate da radite. Uvek ćete morati da upravljate računovodstvenom stranom svog poslovanja, održavate svoju veb lokaciju i kreirate svež sadržaj. Ali možete mnogo da radite unapred i zaradite novac godinama uz malo održavanja. Imam tri glavna pokretača pasivnog prihoda: partnerski marketing, prodaja kurseva i oglašavanje. Provizije za pridruženi marketing čine oko 50% mog prihoda. Plaćena sam kada usmeravam saobraćaj ili prodaju na partnerske brendove preko veza na svom blogu — uključujući postove koji su napravljeni pre nekoliko meseci ili godina i koji se još uvek mogu otkriti preko Google-a, mojih kanala društvenih medija i mog bloga. Otprilike 20% mog prihoda dolazi od prodaje kurseva. Imam dva kursa za blogovanje koje prodajem publici na svom blogu i pretplatnicima na e-pošti: Imati smisla za partnerski marketing i Imati smisla za sponzorisane objave. Napravila sam svoj prvi kurs o Teachable-u i uradila sve poslove planiranja, pisanja i snimanja. Naručila sam elemente grafičkog dizajna slobodnjacima. Prodajem Making Sense of Affiliate Marketing za 197 USD i Making Sense of Sponsored Posts za 159 USD, oba koštaju mnogo manje od onoga što naplaćuju moji konkurenti. Ipak, zaradila sam više od 1.000.000 dolara tokom godina na ova dva kursa. Takođe ostvarujem pasivni prihod od provizija za oglašavanje preko Adthrive-a. Plaćena sam kada čitaoci vide ili kliknu na automatski generisani oglas na mom blogu“, kaže Mišel Šreder-Gardner.

Evo nekoliko saveta koje je dala za vođenje uspešnog bloga:

  1. Piši kao što govoriš – na svom blogu koristi jednostavan jezik koji je lako razumljiv
  2. Diversifikuj kanale zarade
  3. Postuj konstantno
  4. Postovi treba da budu što je više moguće od pomoći

Foto: Instagram/Michelle Schroeder-Gardner

Related Posts