Labus: Nema sumnje da nas čekaju inflacija i rast kamata

by Vesna Lapčić

Profesor Miroljub Labus je, na Kopaonik biznis forumu, koji je počeo danas rekao da nema sumnje da nas čeka inflacija i posledično rast kamatnih stopa, .

„U SAD je inflacija u aprilu prešla četiri odsto. Sva modeliranja pokazuju da će inflacije biti, a zatim će i kamatne stope porasti“, rekao je Labus.

On je istakao da trenutna ekonomska politika nije održiva i da kroz tri godine opet možemo da zapadnemo u probleme finansiranja duga.

Uvođenje novih tehnologija, digitalizacije i zelene ekonomije su način za prevazilaženje problema, kao i podizanje opšte produktivnosti, istakao je Labus na panelu „Makroekonomska pozicija i trendovi – post kovid Srbija“.

Međugodišnja stopa inflacije u aprilu je bila 2,8 odsto u Srbiji, a najviše zbog rasta cena povrća koje je imalo nisku bazu i cene nafte na globalnom nivou.

Profesor Nebojša Savić je izneo nekoliko podataka: rast BDP-a u prvom kvartalu je bio 1,4 odsto, zaposlenost je porasla 61.000 odnosno ostvaren je rast od 2,8 odsto, najviše u prerađivačkoj industriji.

Foto. Unsplash

Related Posts