Koliko novca je potrebno za opremanje stana?

by Vesna Lapčić

Opremanje stana predstavlja ozbiljnu investiciju posebno ako krećete od nule i ulazite u potpuno nenamešten stan.

To znači da stan treba da opremite bukvalno od poda do plafona – nemate nameštaj, parket,kuhinju, kupatilo, a sve ovo vam je neophodno za neki normalan život i normalno funkcionisanje.

Kada krećete sa opremanjem stana, najpre je važno da znate sa kolikim budžetom raspolažete. Većina nas već ima neku zamisao, želje, planove ali oni ipak zavise od vašeg budžeta.

Ukoliko ne raspolažete velikim budžetom, onda bi opremaju stana trebalo pristupiti racionalno. 

Najpre stavite na papir spisak neophodnih stvari i vaš budžet. Nakon toga krenite u istragu i tražite jeftinije opcije kao ne biste potrošili više para nego što vam je zaista potrebno. Kvalitetni aparati štede novac dugoročno, te prilikom kupovine kućnih aparata vodite računa o njihovim funkcionalnostima kako bi vas služili dugi niz godina!

U tekstu koji sledi navešćemo neke od osnovih stvari za opremanje stana spram koje ćete moći da odredite koliko novca će vam biti potrebno za opremanje stana po vašoj želji i vašim merama!

Pronađite majstore koji će vaše želje sprovesti u delo

Kada krenete sa opremanjem stana prvi korak je da pronađete majstore.

Ali majstore koji su stručni, koji rade svoj posao i koji vam neće zadavati glavobolje. Da li je to moguće pronaći? Postoji li osoba koja nije imala problema sa majstorima? 

Renoviranje stana ipak u većini slučajeva nije uvek tako bajno i ne ispadne onako baš kako ste vi planirali. Ono u većini slučajeva može da se oduži, ali često ne vašom krivicom. 

Mnogi faktori na to utiču od toga da vam isporuka sa poručenim stvarima kasni, majstori kasne sa radovima, novi neepredviđeni troškovi i slično.

Prilikom odabira majstora, ne postoji neko sigurno rešenje. Svakako je preporuka da se najpe raspitate kod vaših prijatelja i poznanika koji su imali dobro iskustvo sa majstorima, ili da potražite na internetu i čujete iskustva drugih ljudi.

Krenite u potragu za neophodnim stvarima za opremanje stana

Ukoliko želite da opremite stan sa minimalnim budžetom važno je da pažljivo birate stvari koje će vam obezbediti funkcionalnost ali i dugotrajnost uz minimalan novac.

Na početku stan opremite samo onim stvarima koje su neophodne za normalan život, a kasnije kako vam mogućnost budu dozvoljavale, možete dodavati stvari sve dok on ne bude onakav kakav ste zamišljali.

Nameštaj

Kada je u pitanju nameštaj, imajte u vidu da vam najpre treba kauč za dnevnu sobu kao i krevet za spavanje. Međutim, prilikom odabira nameštaja važno je voditi računa o njihovoj funkcionalnosti.

Zašto biste kupovali dva kreveta, ako biste jednim mogli da postignete efekat da vam služi za spavanje, a istovremeno da bude lep detalj koji će krasiti dnevnu sobu?

Ovo je svakako najjetinija opcija, ali ako ipak želite da razdvojite spavanje od prostora u kojem provodite najviše vremena onda vam je potreban krevet sa kvalitetnim dušekom za spavanje. 

Cene garnitura kreću se otprilike od 30.000 pa čak i do 100.00 i preko, dok se cene kreveta za spavanje kreću od 20 pa do preko 100.000. Na tržištu je toliko prodavnica što preko interneta, što klasičnih prodavnica sa bogatim izborom, te ćete sigurno pronaći nešto spram svojih mogućnosti.

Prilikom odabira kreveta za spavanje važno je da vas ne ponese njegov izgled! Većina ljudi bira krevet spram izgleda ne razmišljajući o dušeku koji je mnogo važniji od samog izgleda kreveta. Kako ne biste davali duplo novac i kupovali nov dušek zbog bola u leđima i slično, dobro istražite ponude na tržištu i odaberite onaj koji će vam pružiti kvalitetan san. 

Kuhinjski elementi

Još jedna važna stavka kada je u pitanju opremanje stana je svakako kuhinja. Slobodno možemo reći da kuhinja možda spada i među najvećim investicijama u odnosu na druge prostorije. Prosto za normalno funkcionisanje sve vam treba – šporet, rerna, frižider, sudopera, kuhinjski elementi u koje ćete odlagati stvari i slično.

Kada su u pitanju kuhinje koje možete poručiti u salonima nameštaja, možete proći vrlo jetino. 

Upravo takve kuhinje mogu se pronaći i za 10.000 dinara. Naravno ova cena se vrlo verovatno ne može pronaći baš u svakom salonu nameštaja te ukoliko želite da prođete sa što manje novca, savetujemo vam da istražite ponudu putem interneta kao i svim salonima nameštaja.

Za počak ne morate uzimati 20 čaša, 10 šerpi, 2 paketa escajga i slično, već na početku počnite sa minimalnim količinama a vremenom dopunjujte svoju kolekciju.

Oprema za kupatilo

Ukoliko ulazite u stan u kojem već postoji oprema, ali želite da je promenite treba da znate da će vas sačekati otprilike ovakvi troškovi: 

Najpre dolaze pločice za kupatilo čija se cena kreće u proseku od 15e po m2 ukoliko su pločice stranog porekla. Ukoliko kupujete sa domaćeg tržišta, cene pločica kreću se upola manje, otprilike 7e po m2, ali to ne znači nužno da su one lošije u odnosu na pločice stranog porekla.

Nakon odabira pločica sledi rušenje čitavog kupatila – uklanjanje starih pločica koštaće vas 3-4e po m2, a uz to dodajte i šut koji se dodatno naplaćuje, a skidanje svih elemenata koštaće vas negde oko 50e.

 

Opemanje kupatila, pored kuhinje je takođe jedna od ozbiljnih investicija, posebno u ovom slučaju ukoliko rušite prethodno kupatilo. To znači da će vas renoviranje kupatila koštati 1500, 2000e bez kupatilskog nameštaja i ostalih sanitarija!

Ovo su samo neke od osnovnih stvari koje su vam zaista neophodne kako bi vaš stan bio funkcionalan za život. Vremenom možete opremati stan malo po malo, prema vašim mogućnostima dok na kraju ne bude onakav kakav ste ga zamislili prvi put. Srećno!

Autor: Sandra Stanojković

Foto: Unsplah

 

Related Posts