Može li neuknjižen stan da se kupi na kredit?

by Vesna Lapčić

U pojedinim bankama odgovaraju da je nemoguće podići kredit na neuknjižen stan. Ipak, ako se stan osigurava kod NKSOK postoje dva načina osiguranja stambenog kredita ako je stan neuknjižen, ali pod određenim uslovima i prilično komplikovanom procedurom.

Prvi način je da se stavi hipoteka na neuknjiženi stan, ali stan mora biti gotovo u potpunosti dovršen ili minimum 80 odsto izgrađen. Potrebna je dokumentacija od građevinske dozvole do dokaza o vlasništvu i onda se na osnovu priložene dokumentacije donosi konačna odluka.

Drugi način je da se kupi neuknjižen stan i da se stavi hipoteka na neki drugi objekat koji je uknjižen. Takođe, postoji mogućnost da se kad se stan koji je kupljen uknjiži i da se naknadno stavi hipoteka a da se obriše sa stana na koji je prvobitno stavljena. 


Da li je moguće osigurati kredit kod NKSOK ako je stan u izgradnji? Kupovina i stavljanje pod hipoteku stana čija je gradnja tek počela, moguće je za stambene kredite odobrene od banke u slučaju kad je investitor na tom objektu kreditiran za izgradnju nekretnine od iste banke kroz tzv. projektno finansiranje.

Related Posts