Koji su najtraženiji kadrovi u Srbiji i koliko se poboljšavaju uslovi rada?

by Vesna Lapčić

Najtraženiji kadrovi u Srbiji su inženjeri, IT stručnjaci i „plave kragne“ (obični radnici), kaže  Lana Mučalov, regionalni menadžer za istraživanja, Assert International.

Ona je rekla da više od polovine novih investitora, oko 100 ispitanih u istraživanju koje su sproveli, smatra da je Srbija u prednosti za nove investicije, a najčešće naveden razlog za takvu odluku je kvalitet kadrova.

S druge strane, zabrinjavajuća je fluktuacija radnika koja u pojedinim delatnostima prelazi i 20%.

Najvažnije pitanje za HR menadžere i kompanije postaje kako privući talente i zadržati ih.

IT sektor vuče tržište na gore i u njemu je prosečna plata 3,2 puta veća u odnosu na prosek drugih delatnosti. Sa većom pozicijom ta razlika postaje još veća. Ta industrija uvodi i sve više benefita za zaposlene i pokazuju visoku kreativnost u privlačenju radnika„, kaže ona.

SRPSKA KOMPANIJA UVELA 4 RADNA DANA U NEDELJI

Aleksandar Hangimana, menadžer u kompaniji ManpowerGroup SEE, kaže da takve kompanije utiču na poboljšanje uslova rada na celokupnom tržištu.

„Srpsko tržište je u tranziciji i postoje različiti primeri kompanija i uslova rada, od toga da zaposleni nose pelene do firmi koje uvode brojne benefite za svoje radnike. Sa dolaskom novih investicija konkurencija će biti veća i samo tržište će napredovati. Pozitivni efekti se već vide, posebno u domaćim firmama gde je odnos poslodavaca dosta ublažen i u kojima se uvode viši standardi. Najbolji primer kako tržište na kraju dana sve reguliše jeste primer Subotice gde su plate porasle 50 odsto kako se razvijala industrijska zona“, kaže Hangiman.

On dodaje da se o Srbiji govorilo kao o tržištu jeftine radne snage a da se sada priča samo o raspoloživosti radne snage. U Hrvatskoj nema dovoljno ljudi, fluktuacija je velika, mnogi mladi su otišli da rade u Irsku, što, kako kaže, očekuje i Srbiju nakon priključena Evropskoj uniji. „Bosna i Hercegovina nije opcija za investitore, Severna Makedonija je malo tržište tako da su Bugarska i Srbija najatraktivnije“, ističe on.

Related Posts