Kako pametno investirati u garderobu?

by Vesna Lapčić

U današnjem svetu, moda je postala mnogo više od običnog oblačenja. Ona je način izražavanja i sredstvo samopromocije. Međutim, često se dešava da se uloži mnogo novca u garderobu koja se kasnije ne nosi dovoljno ili se brzo izlizuje. 

Zbog toga je važno da pametno investirate u garderobu kako biste ostvarili dugoročnu uštedu

U ovom članku ćemo vam pružiti pet saveta kako da pametno investirate u garderobu.

Pazite na sezonske trendove

Trendovi u modi se često menjaju, ali to ne znači da morate pratiti svaki od njih. Umesto toga, pametno je ulagati u garderobu koja će biti moderna i nakon što trend prođe. 

Kupovina klasičnih komada koji su vanvremenski će vam omogućiti da ih nosite godinama, bez obzira na to šta je trenutno popularno. Na taj način ćete izbeći trošenje novca na garderobu koju ćete brzo zameniti.

Mnogi poznati brendovi nude kvalitetne i vanvremenske komade odeće koje ćete rado nositi nekoliko narednih sezona. Ukoliko se odlučite za radnje kao što je Fashion & Friends Novi Sad, Beograd i drugi gradovi su lokacije gde se kvalitetno možete opremiti brendiranim stvarima.

Evo šta mora biti u vašem ormaru

Osnova su komadi koji se mogu kombinovati na različite načine i koji će vam trajati dugi niz godina. To mogu biti klasične bele košulje, crne pantalone ili mala crna haljina

Kada kupujete ove komade, obratite pažnju na kvalitet materijala i izrade. Kvalitetni komadi će izgledati bolje, duže trajati i pružiće vam više mogućnosti za kombinovanje.

Na primer, klasična bela košulja napravljena od visokokvalitetnog pamuka će izgledati elegantno i moći ćete je nositi u raznim prilikama. Crne pantalone koje su izrađene od kvalitetnog materijala će vam pružiti udobnost i stil, a moći ćete ih kombinovati sa različitim vrstama gornjih delova. Mala crna haljina je već decenijama sinonim za eleganciju i sofisticiranost, i uz pravilan odabir materijala i izrade, može vam trajati godinama.

Umesto da često kupujete jeftine komade koji brzo gube oblik i boju, kvalitetni komadi će vam trajati dugi niz godina.

Razmislite o funkcionalnosti

Primera radi, ako vam je potrebna nova jakna za zimu, razmislite o tome da li vam je potreban vodootporan model koji će vas zaštititi od snega i kiše ili je to možda topla jakna koja će vas grejati tokom hladnih dana. 

Razmišljanje o funkcionalnosti će vam pomoći da izbegnete kupovinu garderobe koju nećete koristiti ili koja neće zadovoljiti vaše potrebe.

Funkcionlanost kao faktor prilikom odabira je posebno važna kada birate stvari za sport i aktivnosti u prirodi, a kada su u pitanju stvari za izlaske i elegantnije događaje, veći fokus prebacite na izgled.

Neophodno je da u skladu sa svojim načinom života rasporedite troškove prilikom kupovine garderobe i donesete najbolji izbor.

Poskupljenja garderobe i drugih stvari su iz godine u godinu sve veća, pa je potrebno biti racionalni trošadžija.

Razmotrite mogućnosti za recikliranje garderobe

Recikliranje garderobe je odličan način da pametno investirate u garderobu. Umesto da kupujete potpuno nove komade, razmislite o tome da iskoristite ono što već imate. Možete preurediti stare komade, dodati im detalje ili ih kombinovati na nove načine.

Na ovaj način štitite debljinu svog novčanika i ujedno čuvate prirodu!

Takođe, mogućnost kupovine polovne garderobe je uvek tu, a zaista možete pronaći svašta po više nego razumnim cenama.

Mnogi komadi garderobe koji su u odličnom stanju mogu se naći po povoljnijim cenama u second hand prodavnicama ili na online platformama za prodaju polovne garderobe.

Pazite na održavanje garderobe

Poslednji, ali ne manje važan savet je da pazite na održavanje garderobe. Pravilno pranje, sušenje i peglanje mogu produžiti vek trajanja vaših omiljenih komada. Pročitajte etiketu na odeći i pratite uputstva za održavanje.

Mnogi komadi odeće zahtevaju posebne uslove pranja, kao što je pranje na određenoj temperaturi ili ručno pranje. Pranje na pogrešnoj temperaturi ili korišćenje agresivnih deterdženata može oštetiti tkaninu i skratiti vek trajanja garderobe.

Izbor pravilnih deterdženata i sredstava za pranje takođe može biti od velike pomoći. Takođe, redovno proveravajte svoju garderobu i popravite eventualne oštećene delove kako biste produžili njihov vek trajanja. Na primer, može se dogoditi da se dugmad odvoje, šavovi popucaju ili se tkanina istegne. Ako primetite takva oštećenja, važno je da ih odmah popravite kako biste sprečili dalje oštećenje i produžili vek trajanja garderobe.

Postoji nekoliko načina za popravku oštećene garderobe. Ako imate osnovno znanje o šivenju, možete sami popraviti manje probleme kao što su rasklimatani šavovi ili dugmad koja su se odvojila. U suprotnom, možete potražiti usluge krojača ili šnajdera koji će vam pomoći u popravci garderobe.

Pametno investiranje u garderobu je moguće ako pažljivo birate komade, pratite svoje potrebe i pazite na održavanje. Kupovina kvalitetnih osnova, praćenje sezonskih trendova, razmišljanje o funkcionalnosti, recikliranje garderobe i pravilno održavanje su ključni faktori za dugoročne uštede. Pametno investiranje u garderobu će vam omogućiti da imate garderobu koja će vam trajati godinama i koju ćete nositi sa zadovoljstvom.

Pratiite naš sajt za još korisnih saveta i preporuka!

Related Posts