10 stvari koje će nas u 2022. koštati još više

by Vesna Lapčić

Inflacija će izgleda biti reč koju ćemo vrlo često spominjati i u 2022. godini. CNBC je izdvojio deset stvari koje će u ovoj godini biti još skuplje. Iako je analiza usmerena, pre svega, na američko tržište, budući da živimo u „globalnom selu“ trendovi se neće mnogo razlikovati ni u ovom regionu, pa i u Srbiji.

  1. Stanovanje

Kupovina kuće je za mnoge prioritet čak i tokom pandemije, navodi CNBS, a nije mnogo drugačije ni u Srbiji. Tražnja za nekretninama raste, a cene bi, kako kažu analitičari, i u ovoj godini mogle da ostanu rekorne. Kamate na stambene kredite su i dalje niske, ali se zbog inflacije, najavljije podizanje kamatnih stopa što bi značilo da će nam za kupovinu nekretnine, ukoliko je kupujemo na kredit, biti potrebno više novca.

2. Hrana

Kako u SAD, tako i u Srbiji, odlazak u prodavnicu postaje sve stresniji jer su cene hrane sve više. Više nije reč o tome da poskupljuju samo meso i povrće, koji su na našem tržištu bili glavni generatori prošlogodišnje inflacije , već se to dešava i sa drugim proizvodima.

U članku CNBS-a se najvljuje da su Coca-Cola i PepsiCo najavili povećanje cena zbog problema u lancu snabdevanja i problemima sa radnom snagom. Čak i Oreo kolačići, Ritz krekeri i Sour Patch Kids će koštati više navodi se u tekstu.

Bez obzira na rast prosečne plate u Srbiji, povećanje cena već tu platu obezvređuju o čemu svedoče i građani sa kojima je razgovarao Sveonovcu.

3. Garderoba

Čak i garderoba na rasprodaji će biti skuplja jer će mnogi kupci poželeti da obnove garderobu koju nisu kupovali tokom pandemije, navodi se u članku. To će stvoriti dodatni pritisak na lanac snabdevanja što će uzrokovati rast cena odeće od 3,2% pokazuje izveštaj „Business of fashion“ konsultantske kuće McKinsey. U njemu je 15 odsto izvršnih direktora reklo da očekuje rast cena odeće 10% i više u 2022.

4. Troškovi grejanja

Nestabilnost na tržištu energenata je sve veća, posebno sa mogućim sukobom u Ukrajini. Prošle godine struja je drastično poskupela, a energenti su bili prvi na listi onih koji su uticali na rast inflacije. Zbog velikih nestabilnosti i političkih potkusurivanja dalja poskupljenja su moguća. Izveštaj „Winter Fuels Outlook 2021“ koji je pripremila Američka administracija za informacije o energiji pokazuje da će polovina domaćinstava koja se greju na gas trošiti 30% više nego što su trošili prethodne zime.

5. Gas

Gas je u SAD poskupeo oko 50 odsto prošle godine. Srbija je uspela da dobije za određenu količinu gasa povlašćenu cenu, ali analitičari kažu da se za sve preko tih količina plaća tržišna cena. Neizvesno je kako će se cena gasa kretati tokom ove godine.

6. Odlazak u restorane

Sa poskupljenjem cena hrane, moraju da poskupe i usluge u restoranima, svejedno da li je reč o tržištu SAD ili Srbije. Uz to su se ugostitelji tokom pandemije suočavali sa brojnim problemima, zatvaranjima, „kovid pasošima“, odlaskom radnika u neke druge grane (poput dostave koja je rasla). Cene u restoranima zasigurno neće biti iste u 2022.

7. Kola

Kola bilo nova ili polovna biće skuplja i tokom ove godine, a najviše problema uzrokovao je nedostatak određenih materijala poput čipova. To je uticalo na produžene rokove isporuke. Osim toga, rast sirovina koje se koriste u proizvodnji dodatno je uticalo na rast cena krajnjeg proizvoda.

8. Kompjuteri i elektronski uređaji

Zbog nestostatka čipova cene ovog segmenta proizvoda nastavljaju da rastu i očekuje se da će tako biti u 2022. Nevolja u Srbiji je što se prema nalazima Komisije za zaštititu konkurencije prodavci elektronskih uređaja dogovaraju u vezi sa cenama. Iako je to neosporno utvrđeno kažnjeni su tolikim iznosom da im se kartelsko udruživanje i dogovaranje oko cena praktično isplati budući da kazna nije ni blizu visine profita koji su na taj način ostvarili, o čemu je pisao DANAS.

9. Nameštaj

Nameštaj bi, prema pisanju CNBC, mogao da poskupi do 10%. U Srbiji je rast cena drveta neverovatan, o čemu smo već pisali CENE DRVETA REKORDNE, A VLADA I NESTAŠICA

10. Medicinska nega

CNBC najavljuje da su više cene u oblasti medicinskih usluga bile prisutne prošle godine, ali da će se nastaviti i tokom ove.

Autor: Vesna Lapčić

Foto: Pixabay.com

 

 

Related Posts