Kako je Pandora osvojila svet i zašto će nakit praviti od recikliranog srebra i zlata?

by Vesna Lapčić

Sve je počelo 1982. u maloj zlatari u skromnom okruženju u Kopenhagenu u Danskoj. Danski zlatar Per Enevoldsen i njegova supruga Vini započeli su put ka onome što će, jednog dana, postati Pandora.

Od početka su često putovali na Tajland u potrazi za nakitom za uvoz. Kako je potražnja za njihovim proizvodima rasla, njihov fokus se postepeno pomerao ka veleprodaji potrošačima u Danskoj.

U međuvremenu, prvi domaći dizajner se pridružio kompaniji i Pandora je počela da se fokusira na kreiranje sopstvenog jedinstvenog nakita. Godine 1989. kompanija je odlučila da počne proizvodnju svog nakita na Tajlandu. Jedan odr razloga su i niži troškovi kako bi krajnjim potrošačima ponudila povoljne proizvode od srebra i zlata.

U periodu od 2000-2011 jačali su međunarodno prisustvu, a maloprodajne objekte su širili i kroz franšiznu mrežu prodavnica.

Pandorin koncept narukvice kakav danas postoji prvi put je predstavljen na danskom tržištu 2000 godine. Potrošači su prihvatili koncept i u narednim godinama, vođena rastućom potražnjom, kompanija je počela da se širi na međunarodnom nivou, ulazeći na nova tržišta kao što su Sjedinjene Države 2003. godine – danas najveće tržište kompanije – i Nemačka i Australija 2004. godine.

Pandora je širila i svoju proizvodnju na Tajlandu koja se danas nalazi na više lokacija u toj zemlji kako bi podmirila svetske potrebe.

Godine 2008. Kompanija Akcel je kupila 60 odsto Pandore, a dve godine kasnije, 2010. godine, Pandora je izlistana na NASDAK OMKS Kopenhagenskoj berzi.

Danas su Pandorini proizvodi dostupni u više od 100 zemalja na šest kontinenata kroz više od 6.500 prodajnih mesta, uključujući oko 2.500 koncept prodavnica. Kompanija zapošljava više od 32.000 ljudi.

Nova održiva era Pandore

Kompanija je juče saopštila da će početi proizvodnju nakita od recikliranog srebra i zlata. Koristeći isključivo reciklirano umesto novo iskopanog srebra i zlata, Pandora izbegava 58.000 tona CO2 svake godine.

Ova promena izbegava značajne emisije gasova staklene bašte, pošto rudarstvo zahteva više energije i resursa nego recikliranje. Ugljenični otisak recikliranog srebra je tri puta manji u poređenju sa iskopanim srebrom, dok se recikliranjem zlata emituje manje od 1% emisije ugljenika iz iskopavanja novog zlata. Nabavljanjem recikliranih metala, Pandora izbegava oko 58.000 tona CO2 godišnje. Ovo je slično godišnjoj potrošnji električne energije u 11.000 domova ili vožnji 6.000 automobila širom sveta.

„Plemeni metali se mogu zauvek reciklirati bez gubitka kvaliteta. Srebro koje je prvobitno iskopano pre nekoliko vekova jednako je dobro kao i novo, a poboljšana reciklaža može značajno smanjiti klimatski otisak industrije nakita“, rekao je izvršni direktor Aleksandar Lacik.

Srebro i zlato su najkorišćeniji plemeniti metali u Pandora nakitu. U 2020. godini, Pandora je postavila cilj da nabavi 100% recikliranog srebra i zlata do 2025. godine, a sada je kompanija dostigla ovu prekretnicu ranije nego što se očekivalo – do kraja 2023. godine – zahvaljujući snažnoj posvećenosti svojih dobavljača.

Svi dobavljači su morali da prebace svoje poslovanje na samo izvorne materijale koji su sertifikovani za recikliranje u skladu sa lancem nadzora odgovornog saveta za nakit, jednom od najstrožih standarda u industriji. Za mnoge, ovo je značilo nove procese i opremu kako bi se obezbedila potpuna segregacija iskopanih i recikliranih metala u celom lancu snabdevanja, uključujući sortiranje, topljenje i proizvodnju. Više od 100 zaposlenih u Pandori bilo je uključeno u rad na tranziciji.

Priča o Lindt-u čuvenom proizvođaču čokolade iz Švajcarske koji je otvorio prodavnicu u Beogradu

 

Ostavljajući vreme za iscrpljivanje postojećeg zaliha metala, Pandora očekuje da će od druge polovine 2024. praviti sav novi nakit od 100% recikliranog srebra i zlata. Godine 2023. reciklirano je 97% srebra i zlata dobijenog za Pandorin nakit .

Danas manje od 20% svetske zalihe srebra dolazi iz recikliranih izvora, obično od odbačene elektronike, starog nakita, srebrnog pribora, otpada od proizvodnje i drugog otpada iz industrije. Jednom prikupljeno, reciklirano srebro prolazi kroz proces rafinacije gde se uklanjaju nečistoće, a metal se prerađuje da bi se ponovo koristio.

Foto: Pandorashop.rs

Related Posts