Priča o Lindt-u čuvenom proizvođaču čokolade iz Švajcarske koji je otvorio prodavnicu u Beogradu

by Vesna Lapčić

Lindt, čuveni švajcarski proizvođač slatkiša, otvorio je svoju prvu prodavnicu u Beogradu, u Kolarčevoj ulici.

Inače, prodavnicu u Beogradu otvorila je kompanija Inkofoods koja je u vlasništvu kompanije Benlian Foods iz Srbije i Inkofoods uz Bugarske.

A kako je nastao Lindt?

Lindt je jedan od najpoznatijih švajcarskih brendova čokolade i drugih slatkiša. Priča počinje davne 1845. godine kada su David Sprüngli-Schwarz i njegov sin Rudolf Sprüngli-Ammann pokrenuli proizvodnju čokolade. Mala proizvodnja čokolade otvorena je u starom gradu Ciriha. Biznis je brzo rastao zahvaljujući Dejvidovom preduzetničkom duhu i strasti prema čokoladi. Vrlo brzo postaju prepoznatljivi proizvođači čokolade.

Prvu pravu fabriku čokolade otvaraju već 1847. u Horgenu. U tom gradiću je bukvalno mogao da se oseti miris čokolade u vazduhu kada je počela proizvodnja.

U međuvremenu u Bernu, Rodolphe Lindt, sin farmaceuta, pokrenuo je malu poslastičarnicu. Ubrzo nakon otvaranja 1879, Lindtova čokoladna kompanija Rod. Lindt & sinovi su proizvodili samo tvrdu, gorku čokoladu, kao i sve druge čokoladice u to vreme. Lindt je nastavio da eksperimentiše, sve dok jednog petka uveče, posle meseci testiranja, nije napustio svoju fabriku, a da nije isključio mašinu za konširanje. Mašina je vrtela celu noć i ceo vikend. Čokolada koju je Lindt pronašao u ponedeljak bila je glatka i imala je ukus kao nikada ranije. Čokolada je zauvek promenjena. To je bio početak svetski poznatog Lindt čokoladnog fondana.

Tajna njegove čokolade bila je u procesu konširanja koji je izmislio i koji je stvorio teksturu finog topljenja ravnomernim kombinovanjem kakao mase i kakao putera sa drugim sastojcima poput šećera i mleka tokom dužeg vremenskog perioda. Ovo je bio početak čokoladne revolucije. Lindt je svoj pronalazak držao u strogoj tajnosti sve dok se Sprunglijevi nisu pojavili. Do danas konširanje koriste proizvođači čokolade širom sveta.

Kada se Rudolf Sprungli-Ammann penzionisao, podelio je kompaniju između svoja dva sina, Johanna Rudolfa Sprunli-Schifferlija i Davida Roberta Sprungli-Bauda 1892. Johann Rudolf je preuzeo fabriku u Horgenu, koja je kasnije postala deo Lindt & Sprunglija. Njegov mlađi brat je dobio dve poslastičarnice u Cirihu.

Savršeno partnerstvo.

Kada je Lindt 1879. naišao na tajnu koja bi Švajcarsku mogla da stavi na mapu kao vrhunskog proizvođača čokolade, Johan Rudolf Sprungli je bio više nego zaintrigiran.

Dva preduzetnika su se, međutim, srela tek 1899. godine. Johan Rudolf Sprungli je upravo završio izgradnju veće fabrike u Kilchberg-Bendlikonu, lokaciji današnjeg sedišta, kako bi povećao proizvodnju. S druge strane, u Bernu je velika potražnja za čokoladom pravljene na novi način počela da opterećuje Lindtove male zastarele proizvodne pogone.

Dakle, kada je Johann Rudolf Sprungli ponudio da kupi kompaniju za impresivnih 1,5 miliona zlatnih franaka – uključujući brend Lindt i tajni recept – Lindt je pristao pod uslovom da i dalje ima pravo glasa u poslu. Savršeno partnerstvo se rodilo.

Lindt & Sprüngli je u novi vek ušao furiozno, a proizvođača čokolade nisu omeli ni svetski ratovi i čokolade su počeli da izvoze u druge zemlje. Kompanija je 1930. preimenovana u „Chocoladefabriken Lindt & Sprüngli AG“, ime koje nosi i danas.

Čuveni zlatni zeka proizveden je 1952. godine.

Zanimljivo je da je brend ambasador ovog brenda 2009. postao teniser Rodžer Federer.

Najveća kuća čokolade

Na 175. godišnjicu Lindt & Sprungli, Lindt „Kuča čokolade“ otvara svoja vrata. Smešten u sedištu u Kilcbergu, ovu „Kuću čokolade“ čine interaktivni eksponati, istraživačka i pilot fabrika, najveća prodavnica čokolade na svetu, kafić i čokolaterija specijalno dizajnirana za kurseve o čokoladi. u njoj se nalazi i jedna od najvećih čokoladnih fontana na svetu!

Tokom godina kompanija je proširila poslovanje širom sveta, preuzela nekoliko drugih brendova, a u svom portfoliju imaju, kako se navodi na zvaničnoj stranici, više od 2500 proizvoda. Oni se proizvode na 11 lokacija u Švajcarskoj, Evropi i SAD, a prodaju se kroz 500 sopstvenih maloprodajnih objekata kao i preko distributera u više od 120 zemalja.

Foto: Unsplash

Related Posts