Kako je biti šef kuhinje u Moskvi priča nam Milan Gavrilović

by Vesna Lapčić

Milan Gavrilović je otišao u Moskvu sasvim slučajno 2012. godine. Naime, sreo se sa drugarom koji je već boravio u tom gradu i raspitivao se kakava je mogućnost da se pronađe posao kuvara u nekom restoranu. Nakon nekoliko meseci dobio je poziv tog drugara da mu se pridruži u prestonici Rusije, a danas je šef kuvara u jednom moskovskom restoranu u centru grada u kom gosti nekada za večeru potroše i 1300 dolara.

„U tom trenutku je to mogao biti bilo koji drugi svetski grad ali se desilo da je bila Moskva zbog tog drugara“, kaže Milan Gavrilović za portal Sve o novcu.

Milan trenutno radi u ribljem restoranu Botik Konoba Petra i nalazi se u centru Moskve. Ako svraćate u ovaj grad možete da svratite i pozdravite našeg sagovornika.

„Restoran je riblji, ali postoji i nekoliko srpskih jela poput pljeskavice, ćevapa, karađorđeve“, kaže Milan.

Mnogi su gledali rusku seriju Kuhinja – radnja se odvija u luksuznom restoranu u Moskvi, ugostiteljstvo je predstavljeno u najlepšem, sofisticiranom svetlu. Kako biste ocenili ugostiteljstvo u Moskvi? 

Ugostiteljstvo u Moskvi je zaista na visokom nivou i napreduje poslednjih nekoliko godina. Ukoliko uporedimo kako je bilo pre skoro 10 godina kad sam ja došao i trenutno – razlika je ogromna. Mislim da trenutno u Moskvi ima devet restorana sa Mišelinovom zvezdom od kojih neki imaju i dve zvezde poput Twins Garden i Artest.

Iz vašeg iskustva, šta vole da jedu Moskovljani?

S obzirom da radim u ribljem restoranu najviše, logično, jedu jela od ribe – vole lososa, oradu, brancina, rmbac ribu. Rusi inače vole da jedu ribu podjednako kao i meso, posebno žene. Naši gosti i jesu uglavnom Rusi, nekih 99% i to poslovni ljudi, sportisti, ljudi koji prolaze pored restorana pa svrate. Klijentela je raznolika.

Koliko često jedna prosečna porodica može sebi da priušti dolazak u restoran?

Prosečna porodica verujem da može sigurno jednom mesečno da ode u restoran ako ne i više puta. Ako su zaposleni i muž i žena možda čak i jednom nedeljno. Ponuda je raznolika i velika, tako da ne mora nužno da se potroši veliki iznos novca ukoliko se ide u restoran. Postoji dosta restorana u kojima može kvalitetno da se jede a nisu skupi.

Da li Rusi stvarno ostavljaju pod obavezno bakšiš?

Rusi ostavljaju bakšiš i u svetu su po tome poznati. Naravno da ima svega kao i kod nas u Srbiji – i onih koji dođu, jedu i odu ali i onih koji ostave bakšiš u iznosu koliki im je bio i račun. Verujte nekada to bude i 1.000 dolara. Ako bi trebalo da oderedim u procentima mogu da kažem da više od 90 odsto Rusa ostavlja bakšiš.

U seriji „Kuhinja“ koju sam pomenula, u kojoj šef kuhinje ima želju da dobije Mišelinovu zvezdicu, kada nešto ne bi bilo u redu uvek mora on da izađe pred gosta i „vadi fleke“. Jel’ tako i kod vas u restoranu?

„Ne vadimo fleke“ iz jednostavnog razloga – sa jelima mora da bude uvek sve u redu. Može da se eventualno kasni sa serviranjem jela zbog obima posla ali da neko dobije, živo, zaleđeno, neukusno ili ne daj bože pokvareno – za to nema šanse. To u našem restoranu ne može da se desi.

Da li i Vi, kao šef kuvara u „Kuhinji“ imate želju da dobijete Mišelinovu zvezdicu odnosno da Vaše restoran dobije prestižno priznanje?

Imam naravno. To bi bio veliki uspeh.

Kakav je odnos sa kolegama, kakav je odnos prema poslu?

Što se tiče kolega mi smo pre svega drugari pa tek onda kolege. Znamo se jako dugo, znamo ko je kakav, kad je neko nervozan, neraspoložen, ljut. Zaista je tako, ja odlično poznajem ljude sa kojima radim kao i oni mene. Nas je 7,8 i godinama funkcionišemo.

Bude tu sitnih prebacivanja u smislu da konobar pita kad će moja porudžbina ukoliko se malo kasni, zašto ne radite brže – najčešće su te čarke između konobara i kuvara. Ali na kraju dana sve bude ok. Komunikacija je sjajna, kao kolektiv dobro funkcionišemo i svi su jako profesionalni.

Može li se živeti sa platom kuvara u Moskvi?

Sa platom kuvara se moze živeti naravno. Jako su veliki rasponi plata – od 750 dolara do maltene nezamislivih iznosa. Čak i sa ovom od 750 dolara što je oko 55.000 rubalja može da se živi. Mnogi kuvari rade po principu 2/2 što znači da dva dana rade dva odmaraju i onda rade još jedan posao pa zarade dvostruko. Ukoliko imaju svoj stan to je skroz ok. Nije Moskva toliko skupa kao što se misli. Zavisi naravno i ko šta želi. Neki gosti u našem restoranu za sat vremena potroše na večeru 1300 dolara, a neko sa tim živi pristojno ceo mesec ili se sa 750$ snalazi. Veliku ulogu u troškovima igra stanarina i koliko novca ode na zakup ukoliko se rentira.

 

Related Posts