Inflacija u Srbiji i dalje dvocifrena 11,5%

by Vesna Lapčić

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u avgustu 2023. godine, u odnosu na jul 2023. godine, u proseku su više za 0,4%. Potrošačke cene u avgustu 2023. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 11,5%, dok su u poređenju sa decembrom 2022. godine u proseku povećane za 6,4%, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u avgustu 2023. godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama Transport (2,8%), Rekreacija i kultura (1,6%), Restorani i hoteli (0,7%), Stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva (0,6%) i Zdravlje (0,2%). Pad cena zabeležen je u grupama Hrana i bezalkoholna pića (-0,5%), Odeća i obuća (-0,3%) i Komunikacije (-0,1%).

Međutim, ukoliko se posmatra međugodišnja stopa inflacije, ovog avgusta u odnosu na avgust prošle godine povrće je skuplje 34,5 odsto, jaja, mleko i sir, 25,5%, meso 11,5 odsto, a hrana ukupno 17,2 odsto.

Stanovanje, voda, el. energija, gas i ostala goriva viša su 15,8 odsto. Toliko su i više cene opreme za kuće i tekućeg održavanja.

Poskupljenja hrane i komunalija su ujedno ono što najviše pogađa građane te je za kućni budžet inflacija i dalje viša od zvanične i značajno topi standard građana i vrednost novca.

Dobra vest je da se vidi trend usporavanja inflacije u avgustu u odnosu na jul jer je cena velikog segmenta proizvoda ostala na prošlomesečnom nivou ili je čak i niža. Cena hrane je neznatno niža kao što smo napisali, odeće i obuće takođe, opreme za kuće i zekuće održavanje, dok su neznatno viši stanovanje, voda, el. energija, gas i druga goriva (ovde će u narednom periodu biti povećanja cena zbog rasta akciza, ali i najavljenog poskupljenja električne energije od novembra što će biti dodatni pritisak na inflaciju).

Inače, inflacija u eurozoni se u avgustu zadržala na 5,3 odsto.

Related Posts