Generali Grupa postigla izvanredne rezultate, snažan rast premije i profitabilnosti

by Vesna Lapčić

Operativni rezultat Generali Grupe porastao je na 3 milijarde evra (+10,4%), zahvaljujući pozitivnim rezultatima životnog osiguranja, upravljanja imovinom Holdinga i ostalih poslovnih segmenata. Potvrđen je i izvrstan doprinos iz segmenta neživotnih osiguranja (P&C).

Generali osiguranje je i u Srbiji ostvario odlične rezultate ostavši i dalje najprofitabilnije osiguranje u zemlji. Profit je, prema podacima Agencije za privredne registre, iznosio 3,7 milijardi dinara. Generali je godinama lider po profitabilnosti u Srbiji, a po ukupnoj premiji se nalazi na drugom mestu. 

Ukupno zaračunate bruto premije Generali Grupe porasle su na 38 milijardi evra (+5,5%), što je porast i u segmentu životnih (+5,8%) i u segmentu neživotnih (P&C) osiguranja (+4,9%). Snažni neto prilivi životnih osiguranja iznose 6,3 milijarde evra (-8,6%)2. Profitabilnost novih poslova bila je izvrsna iznosivši 4,67% i među najboljima je u sektoru (3,94% 1H20). Kombinovana kvota je izrazito stabilna i iznosi 89,7% (+0,2 p.p.)

Snažan rast neto rezultata popeo se na 1.540 miliona evra (774 milijuna eura 1H20).  Omer solventnosti bio je izuzetno solidan na 231% (224% FY2020). Grupa je u potpunosti na dobrom putu da ispuni sve svoje godišnje ciljeve i uspešno dovrši strateški plan “Generali 2021.”

Izvršni direktor Generali Grupe Philippe Donnet izjavio je: “Izvrsni rezultati potvrđuju da smo u potpunosti na putu da uspešno ostvarimo ambiciozne ciljeve trenutnog plana Generali 2021, čak i u ovom vrlo zahtevnom okruženju. Značajan rast ostvaren u prvih šest meseci ove godine jača poziciju Generalija kao evropskog predvodnika zahvaljujući našoj operativnoj izvrsnosti, ubrzanju naših digitalnih inovacija i kvalitetu naše distribucijske mreže. Nastavićemo da napredujemo s još jačim fokusom na našu ambiciju postati celoživotni partner našim klijentima, koristeći entuzijazam, strast i energiju naših 72.000 kolega i 165.000 agenata širom sveta. Radujemo se predstavljanju novog plana na Danu investitora 15. decembra.”

 

 

Related Posts