Znate li zašto raste FemTech industrija?

by Vesna Lapčić

Female Technology, ili FemTech, je tehnologija koja poboljšava zdravlje i dobrobit žena. Termin se često primenjuje na proizvode, usluge, aplikacije i softver, medicinske uređaje, telemedicinu, nosive uređaje, opremu, terapeutske proizvode, vitamine i suplemente, digitalne platforme i potrošačke proizvode dizajnirane da poboljšaju ili podrže zdravlje žena, uključujući, ali ne ograničavajući se na one koji izjašnjavaju se kao transrodne osobe i žene koje su rodne ili seksualne manjine. S obzirom da se nove organizacije u sektoru pojavljuju velikom brzinom, FemTech očigledno raste, pa šta možemo očekivati od ove industrije u narednim mesecima, piše Svijetosiguranja.eu.

Očekuje se značajan rast

1. Globalno, oko 37% FemTech tržišta pripada podsektorima Trudnoća i nega, Reproduktivno zdravlje i Kontracepcija; međutim, nije ograničen na ove kategorije. Globalno tržište FemTech-a je vredelo 36,5 milijardi evra (40,2 milijarde dolara) u 2020. i predviđa se da će rasti u proseku od 13,3% godišnje od 2020. do 2025. na 68,3 milijarde evra (75, 1 milijarda dolara).

2. FemTech kompanije bi uskoro trebalo da izađu na berzu sa svojim visokim tačkama rasta, što bi moglo privući investitore i dati snažan podsticaj industriji te bismo mogli da vidimo mnogo zanimljivih plasmana u narednim godinama. Poslednjih godina novi startapovi razvijaju i lansiraju nove i sofisticirane digitalne alate namenjene ženama, istovremeno privlačeći velika ulaganja u industriju.

Prema PitchBook-u, industrija FemTech-a prikupila je više od 910 miliona evra (1 milijardu dolara) 2021. godine, prvi put u svojoj istoriji. Jedna zanimljiva nejavna kompanija u industriji je Flo Health. Kompanija je razvila aplikaciju za zdravlje žena zasnovanu na veštačkoj inteligenciji koja podržava žene u svakoj fazi njihovog reproduktivnog ciklusa. Prema crunchbase.com, kompanija je prikupila ukupno 56,6 miliona funti (75,5 miliona dolara) i ima procenjenu vrednost od 600 miliona funti (800 miliona dolara) u 2021. Ukupno, aplikacija kompanije je preuzeta 210 miliona puta , sa 43,5 miliona aktivnih korisnika mesečno.

Obećavajuće kompanije FemTech na koje treba obratiti pažnju

Iako su većina ovih kompanija novoosnovane kompanije kojima se ne trguje na berzama, one su i dalje uzbudljive perspektive za investitore.

1. Progini (PGNI), kompanija za upravljanje beneficijama, specijalizovana je za rešenja za plodnost i porodične beneficije za poslodavce u Sjedinjenim Državama. Kompanija takođe nudi Progini Rk, sveobuhvatno rešenje za beneficije u apotekama koje svojim članovima omogućava pristup lekovima koji su im potrebni tokom lečenja. Pored toga, poslodavcima pruža programe nadoknade za surogat majčinstvo i usvajanje.

2. Invitae (NVTA), pruža genetsko testiranje za mnoge bolesti, „uključujući nasledni rak, kardiologiju, neurologiju, pedijatriju, onkologiju, metaboličke poremećaje i retke bolesti”. Invitae je takođe nedavno završio kupovinu Archer DKS-a, koji je razvio tretmane za „preciznu onkologiju”. Archer-ova platforma Stratafide može otkriti promene DNK koje mogu pomoći lekarima da prepišu bolje tretmane za pacijente sa rakom. FDA je odobrila Stratafide status probojnog tretmana.

3. Miriad Genetics (MIGN), pogodno nudi mnoge genomske testove koji mogu pomoći pacijentima i lekarima da traže genetske markere za sve, od raka dojke do depresije, artritisa i još mnogo toga. Medicinska zajednica veruje u moć genetskog testiranja, a Američko društvo hirurga dojke sada preporučuje genetsko testiranje za sve pacijente sa rakom dojke.

Izazovi koje treba prevazići

Prikupljanje kapitala je jedan od najvećih izazova u industriji, ali sa više jednoroga i izlazaka, investitori će videti potencijal u FemTech-u. Neki drugi ključni izazovi biće nedostatak istraživanja, finansiranja, obrazovanja i kulturnog prihvatanja zdravlja žena kao prioriteta. Generalno, vlasnici preduzeća i menadžeri treba da povećaju vidljivost i vidljivost svog brenda kako bi postigli pozitivne rezultate.

Related Posts