Google upozorava: Severnokorejski hakeri se “prerušili” u blogere za sajber bezbednost

by Vesna Lapčić

Severnokorejski hakeri su se maskirali u blogere za sajber bezbednost kako bi ciljali one koji se bave istraživanjima u ovoj oblasti: to rade tako što su uspeli da pronađu slabosti i u računarima koji koriste najsavremenije verzije Microsoft Windows-a i Google Chrome-a, upozorio je Google, a prenosi Forbes.

Adam Vajdeman, istraživač iz Google-ove grupe za analizu pretnji kaže da napadi traju poslednja tri meseca: hakeri su napravili lažne naloge na Twitteru i postavili navodna istraživanja u oblasti sajber bezbednosti, sa linkom ka njihovom blogu. Jedan od naloga – @brovvnn – tvrdio je da je osnivač @BrownSec3Labs i izgledalo je kao da objavljuje rezultate ozbiljnih istraživanja, i da promoviše radove stručnjaka poput Google-ovog istraživača Ben Hoksa. Nešto pre toga, jednom od Google-ovih istraživača, Thomasu Šedvelu, stigla je preko Twittera privatna poruka od hakera pod imenom Zhang Guo, ali iz same poruke nije bilo jasno šta tačno želi.

Iako je “zlonamerni” blog sadržavao neka legitimna istraživanja (kao i lažni materijal), on je takođe bio domaćin “backdoor” programa pomoću kojih se ubaciju virusi i trojanski konji na računar targetirane žrtve. Google nije mogao da nabroji sve mehanizme koji mogu kompromotivati računar potencijalnih žrtava, ali je pozvao sve koji imaju neke informacije da ih obelodane.

Foto: Pixabay.com

Related Posts