Risk menadžeri su izdvojili najveće poslovne rizike za 2024.

by Vesna Lapčić

Najvažniji globalni poslovni rizici za 2024. su sajber incidenti, a sledi prekid poslovanja, dok su prirodne katastrofe izbile na treće mesto sa šestog na kom su se nalazile prošle godine, pokazuje Allianz Barometar rizika 2024.

Čak 36 odsto ispitanika je sajber incidente svrstalo na prvo mesto, u odnosu na 34 odsto prošle godine, prekid poslovanja 31 odsto, tri procentna poena manje nego prošle godine, a prirodne katastrofe je izdvojilo 26 odsto ispitanika.

Upitnik je uključio 3069 risk menadžera iz 92 zemlje, a 44 odsto odgovora je bilo iz velikih kompanija koje godišnje generišu više od 500 miliona dolara prihoda.

Na četvrtom mestu su promene u regulativi, slede makroekonomski rizici, požari i eksplozije, klimatske promene su na sedmom mestu, a preostala tri u top 10 su: politički rizici i nasilje; razvoj tržišta i nedostatak kvalifikovane radne snage.

Ukoliko se posmatra prema zemljama, primera radi sajber rizik je na prvom mestu u: Australiji, Francuskoj, Nemačkoj, Indiji, Japanu, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, SAD. Kineski risk menadžeri kao prvi detektuju promene u regulativi kao i nigerijski, brazilski klimatske promene, kanadski prekid poslovanja, kao, španski, italijanski i singapurski.

Kada je reč o ekstremnim vremenskim uslovima, prošla godina je bila najtoplija od kada se meri temperatura, podaci su Svetske meteorološke organizacije. Osigurani gubici su premašili 100 milijardi dolara četvrtu godinu zaredom. Gubici usled oluja dostili su oko 60 milijardi dolara. Velike kompanije ovaj rizik svrstavaju u sam vrh, a pomeranje na gore na lestvici rizika beleži se u više zemalja: Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Nigeriji, Singapuru, Španiji, Velikoj Britaniji, SAD.

Zapravo, fizička šteta i prekid poslovanja kao posledica klimatskih promena najviše plaše risk menadžere. Kao mere ublažavanja velike kompanije, između ostalog, prelaze na poslovanje sa niskim emisijama ugljenika.

Preduzeća takođe traže mehanizme zaštite i finansiranja i u vidu osiguranja, a fokus će staviti i na jačanje otpornosti lanaca snabdevanja.

Related Posts