Forbes: Ovo su najmoćnije žene sveta, Merkel smaknuta s trona

by Vesna Lapčić

Angela Merkel, doskorašnja nemačka kancelarka, svega tri puta nije proglašena najmoćnijom ženom sveta u poslednjih 18 godina koliko Forbes publikuje ovu listu.

Ta laskava titula ove godine pripala je milijarderki MacKenzie Skot (bivša žena Džef Bezosa, osnivača Amazona). Ona nije najbogatija žena, nalazi se na trećem mestu po bogatstvu među ženama, ali način na koji raspolaže odnosno donira taj novac je, kako kažu u Forbesu, revolucionaran. Upravo takav pristup ju je stavio na prvo mesto najuticajnijih žena sveta.

Na drugom mestu je američka potpredsednica Kamala Haris, a treće mesto je pripalo Kristin Lagard, predsednici Evropske centralne banke.

Kreatori liste navode da nije važno samo imati bogatstvo ili biti na nekoj moćnoj poziciji da bi se našli na ovoj listi. Važno je da u ovom slučaju žene, rade nešto korisno za čitavu zajednicu bilo novcem ili svojim javnim delovanjem.

KO SU NAJBOGATIJI LJUDI U AFRICI?

Rosalind Brewer, bivša COO kompanije Starbucks, koja je preuzela kormilo kompanije Walgreens u martu i trenutno je jedina crnkinja koja upravlja kompanijom koja se nalazi na S&P 500 listi. – pomerila se na ovogodišnjoj listi za 15 pozicija na 17. mesto. Ona je, kako kažu u Forbes-u, šampion raznolikosti u poslovnoj zajednici. Ili pak suosnivač kompanije BioNTech, imunolog Özlem Türeci, koja se prvi put našla na ovoj listi na kojoj je ove godine ukupno 20 novih imena. Ona je debitovala na 48. mestu. Svoje mesto zaslučila je učestvovanjem u razvoju mRNA Covid vakcine u saradnji sa farmaceutskim gigantom Pfizer.

Debitantkinja na listi, na poziciji 94. jeste i nova predsednica Tanzanije, Samia Suluhu Hassan koja je uvela covid protokol u svoju zemlju. Tu je i predsednica Tajvana Cai Ing-ven – otvorenost privrženost slobodi i demokratiji, suočena sa povećanim pritiskom Kine, dovela ju je sa 28. mesta na 9. mesto. „Moramo da čuvamo naše zajedničke vrednosti da bismo obezbedili naš slobodan i demokratski način života, “, rekla je ona krajem novembra.

Moć nekih žena na ovoj listi je opala u poslednjih godinu dana, posebno u Kini zbog pritiska na tehnološki sektor u toj zemlji.

Čak je i kraljica Elizabeta pala na listi za 24 pozicije i nalati se na 70. mestu kao rezultat smanjenog pojavljivanja u javnosti ove godine i mnogih „reputacionih kriza“ kroz koje je kruna prošla ove godine.

Foto: Pixabay.com

Related Posts