Forbes: Afrički milijarderi uvećali svoje bogatstvo

by Vesna Lapčić

U Africi, kao i u ostatku sveta, najbogatiji su kroz krizu prošli prilično dobro. Prosečna vrednost bogatstva 18 afričkih milijardera iznosila je 4,1 milijardu dolara, 12 odsto više nego godinu dana ranije, piše Forbes.

Aliko Dangote iz Nigerije je deset godina za redom najbogatiji čovek na afričkom kontinentu. Njegovo bogatstvo vredi 12,1 milijardu dolara i uvećano je čitavih dve milijarde dolara u 2020. Drugi najbogatiji je Nassef Sawiris iz Egipta čija je najveća imovina zapravo udeo od šest odsto u kompaniji Adidas. Na trećem mestu po bogatstvu je Nicky Oppenheimer iz Južne Afrike koji ima vlasništvo u kompaniji dijamanata DeBeers. Svojevremeno je prodao udeo od 40 odsto rudarskom gigantu AngloAmerican za 5,1 milijardu dolara.

Najveći rast bogatstva u prošloj godini zabeležio je Abdulsamad Rabiu čije su deonice njegove kompanije BUA Cement PLC, listirane na Nigerijskoj berzi, u januaru zabeležile rast vrednosti od 77 odsto na 5,5 milijardi dolara. Rabiu i njegov sin poseduju 97 odsto kompanije.

Foto: Pixabay.com

Related Posts