Home Finews Pobednici Organic konkursa dobili po 5 miliona dinara; nagrađeno 10 projekata

Pobednici Organic konkursa dobili po 5 miliona dinara; nagrađeno 10 projekata

by Vesna Lapčić

Pobednicima desetog jubilarnog Organic konkurs NLB Banke i Komercijalne banke dodeljeno je po pet miliona dinara. Nagradu je dobilo deset projekata uzgoja i prerade organske hrane.

10 ovogodišnjih pobednika NLB Kombank Organic konkursa:

1.   Adnan Tandir – Proizvodnja organskih malina

2.   Ana Čupić – Unapređenje skladištenja, prerade i prodaje organskog voća i povrća

3.    Katarina Milosavljević – Organska proizvodnja kozmetike za negu lica i tela od sirovina proizvedenih u Srbiji

4.   Milena Vasić – Proizvodnja šipkovog vina

5.   Milenko Dolovac – Obnovljivi izvori energije u službi reciklaže, ishrane, preventive i zaštite bilja na sopstvenom imanju – Zatvorimo organski krug

6.   Pavle Đorđević –  Uslužno uzgajanje hrane

7.   Radan Munjić – Unapređenje organske proizvodnje – Uzgoj  goveda po principima organske stočarske proizvodnje

8.   Radanska ruža – Zdrava životna sredina, organska hrana, sigurna budućnost za mala gazdinstva u pasivnim ruralnim krajevima

9.   Stefan Petrović – Proširenje zasada borovnice

10.  Zvonimir Ristić – Unapređenje procesa rada proizvodnje gotovog organskog prozvoda za ljudsku upotrebu sistemom organske stočarske proizvodnje

Ove godine na konkurs su pristigla rekordna 83 projekta, među kojima je najviše iz oblasti voćarstva, ali i vrlo zanimljivih projekata koji se odnose na proizvodnju prirodne kozmetike, kao i obnovljive proizvodnje bez otpada.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede istakao je da je, zahvaljujući visokom kvalitetu i dugoročnom ulaganju, organska proizvodnja najsvetliji deo srpske poljoprivrede i zahvalio se pobednicima, svim učesnicima i organizatorima konkursa, NLB Banci i Komercijalnoj banci na velikom doprinosu ovoj grani poljoprivrede. “Vlada Republike Srbije takođe prepoznaje značaj organske proizvodnje i zbog toga je samo ove godine uložila 200 miliona dinara u njen dalji razvoj, a jedan od glavnih pokazatelja zajedničkog uspeha je čak 40 miliona evra zarade u izvozu u 2021. godini, naspram nesto više od četiri miliona pre 10 godina” izjavio je ministar i najavio dodatno proširenje budžeta za sledeću godinu za ovu granu poljoprivrede.

Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke, članice NLB Grupe, naveo je da kao sistemska bankarska grupacija pružaju sistemsku podršku svojoj zajednici – krećući se od aktivnog učešća u cirkularnoj ekonomiji i ESG inicijativama, pa sve do digitalizacije, umrežavanja i olakšavanja poslovanja za sve poslovne subjekte u regionu, sa akcentom na mala i srednja i mikro preduzeća, koja su motor razvoja nacionalnih privreda. Zbog toga, kako kaže, obe banke imaju posebnu odgovornost da podrže poljoprivrednike – posebno one koji se poljoprivredom bave na teži, ali održiv način.

„Organski proizvođači su jedan je od najboljih primera kako može da se radi i stvara, uz očuvanje prirodnih resursa i biodiverziteta. Oni zemljište čuvaju za buduće generacije, istovremeno štiteći zdravlje svojih korisnika i čitav ekosistem u područjima u kojima rade. Zbog toga nas posebno raduje što poljoprivrednici sve više prepoznaju značaj ove vrste uzgoja, o čemu svedoči i rekordni broj projekata koji je ove godine pristigao na Organic konkurs“, izjavio je Vuković.

Jelena Živković, predsednica Izvršnog odbora NLB Banke, istakla je da je NLB Grupa princip održivosti formalizovala još 2011. godine, kada su sve banke članice usvojile socijalnu i ekološku politiku po uzoru na Grupu, a 2020. ga i potvrdila – postavljajući održiv razvoj u centar svojih poslovnih odluka i akcija, i integrišući ga sa svim bankarskim odlukama.

„Upravo na krilima tog principa NLB Banka je pre tačno 10 godina pokrenula Organic konkurs. Nakon čitave decenije u koju smo uložili puno energije, vremena i resursa, i zajedno sa poljoprivrednicima radili na promociji ove važne teme danas svedočimo ekspanziji organskog uzgoja i prerade. Želim da izrazim veliko zadovoljstvo što je ove godine i Komercijalna banka, kao nova članica NLB Grupe, podržala ovaj važan konkurs i čestitam svim pobednicima“, zaključila je predsednica Izvršnog odbora NLB Banke.

You may also like